Poszttrombotikus szindróma

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Tanácsát kérném, mert bár minden leletemen ott van diagnózisként a poszttrombotikus szindróma, nem foglalkoznak velem és súlyos tüneteimmel. 7 éve volt mélyvénás trombózis+tüdőembóliám. Az állapotom nem, jobb, hanem még rosszabb. A bőrtünetek is nagyon erősek. / feszülés, elszineződés, lilás fekélyt megelőző állapot stb../. Azóta szedem a syncumárt, amit életem végéig javasoltak. Gumiharisnya hordása mellett is dagadok. Délre már mozdulni sem tudok, mert kályhacső méretűre dagad a lábam. Ezzel együtt jön a szédülés, veritékezés, szivdobogás, ájulásszerű rosszullét. Ha nem tudnék azonnal lefeküdni, elájulnék. Voltam érsebésznél, aki szabályszerűen kiakadt rám, hogy minek megyek én oda, ez nem műthető és ő ezzel nem foglalkozik.Találtam egy cikket, ami azt mondja, hogy a vérrögöt általában nem oldják fel teljesen csak megakadályozzák a továbbterjedését és ez okozza a súlyos szövődményt a betegek 20-30 százalékánál alakul ki a PTS. A másik dolog amit szeretnék megkérdezni, hogy ilyen lábbal lehet-e napozni vagy szoláriumozni? Meleg gyógyvizbe lehet-e menni? Gyantázni lehet-e a lábat? Sok orvost megkérdeztem már, de egyik ezt mondta, a másik azt. Kiváncsi lennék az Ön véleményére! Szeretnék változtatni, jobbitani az életminőségemen.Dr. Nő/Úr mit tanácsol? Hova kéne még fordulnom? Köszönettel várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza poszttrombotikus szindróma témában

Kedves Kérdező!

Sajnálattal olvasom levelét, állapotán valóban javítani kellene.

Amit olvasott, az tényleg előfordul, hogy a trombózis gyógyulása után a vénák belső átmérője szűkül, nem a teljes eredeti csatorna áll rendelkezésre a vérkeringés számára.

Tisztázni kellene, hogy egyéb eltérések vannak-e a lábában (pl. érszűkület) , van-e egyéb kísérő betegség (pl cukorbetegség, magas vérnyomás, szívelégtelenség) , pillanatnyilag mennyire átjárhatóak a vénák.

Én azt gondolom, ha a mély vénák nem átjárhatóak, a felületeseket pedig leszorítja gumiharisnyával, csak még inkább romlik a láb vérkeringése. A gumiharisnya akkor hasznos, ha a kanyargós vagy részben átjárható vénákból az ép mély vénák felé lehet terelni a keringést.

Ha más kísérőbetegségek is vannak, mindegyiket kezelni kell, a lehető legjobb elérhető eredményig.

Kúraszerűen lehet szedni a vénák falára ható gyógyszereket (pl. Venoruton, Detralex, szőlőmag kivonat) , ha arteriás érszűkület is van, Aspirint vagy Astrixot, Trentált.

Nagyon fontos lenne megnézni, hogy a lábdagadás egy részét esetleg nem egy szívelégtelenség okozza-e, a tüdő állapota (pulmonalis nyomás) milyen, nem az terheli-e a szivet (különös tekintettel a szívdobogásos, verítékezéses rosszullétekre.

Kerülni kell mindent, ami tovább rontja a keringést a lábában illetve a bőr sérülésével, felázásával járhat. Ha kialakul a lábszárfekély, azt sokkal nehezebb meggyógyítani, mint megelőzni. Ezért a szolárium, meleg fürdő, gyantázás egyáltalán nem tanácsos.

Csökkentheti a lábban a vér pangását a láb felpolcolásával ülő és fekvő helyzetben egyaránt, fekvő helyzetben végzett izommunkával, óvatos masszírozással az ujjaktól indulva a combhajlatig haladva, ami megnyithatja a nyirokutakat, csökkentve a feszülést.

Mindenképpen szüksége van egy jó érsebészre, belgyógyászra, tüdőgyógyászra, akik komolyan foglalkoznak az Ön állapotával.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2011. szeptember 19., 13:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 20., 23:53
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ugye nem szív eredetű? 2.
Érdemes orvoshoz fordulni ?
Lelet kiértékelés
Pulzustartomány