Aorta billentyű

Tisztelt Webbeteg! Statusz: RR: 130/60 Hgmm, pulmo: neg., surranas a jugulumban, 4/6 ej. syst. zörej, kp. hangos, hosszú protodiast. zörej, máj nem tap., oedema nincs. EKG: 95/min sinus ritmus, bal kamrai hypertrophia nem látható. ECHO: Bal kamra Dd: 48 mm, Ds: 29 mm, EF: 65%, Bicuspidalis aorta billentyű, gradiens max 42 Hgmm, átlag 24 Hgmm. AI: II-III, PHT 373 ms, centrális jet, Aorta descendesben reverse flow. Bal kamra nem tág, jó systoles functio. MI jelzett. TI enyhe, jk. systoles nyomás 24+10=34 Hgmm. Norm. jobb szívfél. Vélemény: Változatlanul enyhe a vitium, nincs invazív teendő. Véleményét szeretném kérni az alábbi lelettel kapcsolatban. Előre is köszönöm szépen!

Dr. Bene Orsolya válasza aorta billentyű betegség témában

Kedves kérdező!

A véleményem lényegében az, mint amit a gondozó orvos is írt, bár ő ismeri pontosabban az állapotát, az összes leletét. Van egy veleszületett billentyű-eltérése, vagyis az aortabillentyű 3 tasak helyett csak kettővel rendelkezik (bicuspidalis) , ezen van egy kis szűkület (a 42-es csúcsgradiens még nem túl nagy) , és egy közepes billentyűelégtelenség. A kamra nem tágabb, jó a kamrafunkció, egyelőre nem indokolt beavatkozás, csak további megfigyelés.

Kérdés: 2011. április 07., 21:58 ;Megválaszolva: 2011. április 09., 16:49
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívprobléma e?
Tisztelt doktor Nő! 4 éve kondizok és az elmúlt időbe kondizás közbe felgyorsult szivem lekellet kicsit pihenni el is mentem kardiologushoz ott aorta...
Szívbetegség lehet?
Tisztelt Doktornő! 22 éves nő vagyok és jelenleg tanulok, azzal a panasszal fordulnék Önhöz, hogy az utóbbi pár napban változást vettem észre a...
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktornő! 74 éves édesanyámnak 2015-ben myxomát távolítottak el a szívéből, majd egy év múlva ablatiot végeztek. Ezután panaszmenetes...
Repülőlőtéren az elenörzőkapun...
Repülővel utazom Párizsba!
Kardiológia szívultrahang
Kedves Doktornő! 62 éves édesapám szívultrahang, illetve EKG eredményét illetően szeretném kikérni a véleményét. Sűrűn dagad mindkét lába...