Aorta billentyű

Tisztelt Webbeteg! Statusz: RR: 130/60 Hgmm, pulmo: neg. surranas a jugulumban, 4/6 ej. syst. zörej, kp. hangos, hosszú protodiast. zörej, máj nem tap. oedema nincs. EKG: 95/min sinus ritmus, bal kamrai hypertrophia nem látható. ECHO: Bal kamra Dd: 48 mm, Ds: 29 mm, EF: 65%, Bicuspidalis aorta billentyű, gradiens max 42 Hgmm, átlag 24 Hgmm. AI: II-III, PHT 373 ms, centrális jet, Aorta, descendesben reverse flow. Bal kamra nem tág, jó systoles functio. MI jelzett. TI enyhe, jk. systoles nyomás 24+10=34 Hgmm. Norm. jobb szívfél. Vélemény: Változatlanul enyhe a vitium, nincs invazív teendő. Véleményét szeretném kérni az alábbi lelettel kapcsolatban. Előre is köszönöm szépen!

Dr. Bene Orsolya válasza aorta billentyű betegség témában

Kedves kérdező! A véleményem lényegében az, mint, amit a gondozó orvos is írt, bár ő ismeri pontosabban az állapotát, az összes leletét. Van egy veleszületett billentyű-eltérése, vagyis az aortabillentyű 3 tasak helyett csak kettővel rendelkezik (bicuspidalis), ezen van egy kis szűkület (a 42-es csúcsgradiens még nem túl nagy), és egy közepes billentyűelégtelenség. A kamra nem tágabb, jó a kamrafunkció, egyelőre nem indokolt beavatkozás, csak további megfigyelés.

Megválaszolva: 2011. április 09.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Vérnyomás csökkentés hogyan?
Tisztelt Doktor nő! Magas vérnyomásra évek óta szedem: Rawell 1,5 1x Nebovilol 5 1x Irabel 300 1x A héten voltam alkalmasságin magas volt a vérnyomásom...
Szívritmuszavar melletti sport?
Kedves Doktor Nő, szeretném a tanácsát kérni az alábbiakban. Korábban még nem tapasztaltam ilyen jellegű panaszokat. Néha nem rendszeres jelleggel, de úgy...
Mitrális insufficientia
Bal oldalon jelentkező bordák menti...
Negatív T hullám az EKG-n
K2 vitamin -trombofília
Üdvözletem! Genetikai vizsgálaton kiderült, hogy fokozott hajlamom van trombòzisra (VTE). A vizsgálatban a R506Q génváltozat kimutatásra került, ami...