Elektrofizológiai beavatkozás

Tisztelt Dr. Nő! Én egy 34 éves nő vagyok. 2 évvel ezelőtt szívizomgyulladásom volt, és akkor vették észre, hogy van egy bridge-m is. Szívkatéterezést csináltak. Azóta többször 2-3 havonta előfordul, hogy a szívem nagyon erősen bedobog, és gyengeség ér el, szinte menni is alig tudok. Eddig ha vettem be 1/2 frontint, elmúlt az erős szívdobogás. De 3 hete, a gyógyszer hatására sem szűnt meg. Kórházba kellett mennem, ahol verapamilra, teljesen rendbe jöttem. Viszont a kardiológusom a szívritmuszavar miatt, beutalt elektrofizológiai műtétre, amelyre 6.-án kerül sor. Sajnos nem valami sokat tudok a beavatkozásról, csak hogy sokkolják a szívemet és ennek hatására elvileg rendeződni fog a ritmuszavarom. Nagyon félek, mert nem tudom mennyire lesz fájdalmas, és hogy mit is jelent ez a sokkolás, tényleg szívinfarktus szerű állapotot akarnak vele kiváltani? A beavatkozás közben is lehet erős szívdobogás, hasonlóan, mikor rosszul lettem? Léphet fel közben komplikáció? Ezt is combból végzik el? Utána mennyi ideig tart a lábadozás? Kérem ha mód van rá meséljen nekem erről a beavatkozásról! Nagyon szépen köszönöm a segítségét: Bernadett

Dr. Bene Orsolya válasza ritmuszavar témában

Kedves Bernadett!

Az elektrofiziológiai beavatkozás a koszorúér-festéshez hasonlóan nem altatásban, hanem helyi érzéstelenítésben történik. A szúrást a combtőben végzik, általában vénás szúrás történik (bizonyos ritmuszavaroknál és vizsgálati technikáknál szóba jöhet artériás szúrás is) , emiatt rövidebb ideig elég feküdni, ált. nem kell nyomókötés sem. A vénát többször szúrják, és az érfestéshez hasonlóan műanyag kanülöket helyeznek be, amiken keresztül a katétereket cserélni lehet. Ezek a katéterek egyfajta elektródák, melyek EKG-jelet vezetnek el a szíven belülről, ingerelni képesek a szívet (a vizsgálat alatt többször gyorsan "megdobogtatják" majd a szívét, hogy ki tudják váltani a ritmuszavart) , illetve ablációt végeznek. Az abláció történhet radiofrekvenciás áram leadásával, ekkor a szívizomzatnak az a része, ami a katéterrel érintkezik, felhevül, elroncsolódik, "megég", ezáltal megszűnik az elektromos vezetőképessége, így kiiktatható a ritmuszavar. Ritkábban fagyasztásos módszert alkalmaznak, ez az ún. cryoabláció.

A beavatkozás időnként hosszadalmas, az égetések nem mindig kellemesek, jelentkezhet közben mellkasi nyomó-szorító-égő fájdalom (ez függ attól is, melyik területen ablálnak) , ezt jelezni kell a beavatkozást végző orvos felé, kis vénába adott nyugtató segíteni szokott.

Mint minden invazív beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, ezekről a beavatkozást végző orvos részletesen tájékoztatja, mivel ezek előfordulása függ a ritmuszavar típusától is. Probléma lehet esetleg a szúrás helyén (vérzés, vérömleny) , ritmuszavartól és az égetés helyétől függően ritkán sérülhet a normál ingervezető-rendszer, ami miatt pacemaker-beültetés válhat szükségessé.

A lábadozási időszak nem hosszú, vénás szúrás esetén pár napig érdemes kímélni a lábat, artériásnál azért ez 1-2 hét is lehet, ill. néhány napig jelentkezhet mellkasi égő-szorító érzés. A kezelőorvos lehet, hogy 1 hónapig kis dózisú Aspirin szedését is javasolni fogja.

Remélem, nem ijesztettem meg, ez egy nagyon gyakori, és az esetek jelentős részében sikeres beavatkozás, bizonyos ritmuszavarok esetén közel 100%-os sikeraránnyal, vagyis jó esetben a ritmuszavar soha nem tér vissza.

Kérdés: 2011. március 28., 14:42; Megválaszolva: 2011. március 29., 21:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívritmus zavar a semmiből?
Terhességi szívritmus zavar
Szokatlan EKG: aggódjak?
Ritmuszavar
Mitől ver a szívem erősen