• Aorta billenytyű

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Véleményét szeretném kérni az alábbi orvosi vizsgálat eredményéről. Anamnézis: EB.: 1989.-ben aorta stenosis, majd 1990-ben súlyos aorta stenosis miatt valvulotomiat végeztek SOTE gyermekklinikáján. Státusz: RR.: 120/80 HGMM Sejtes légzés, pangás nincs. Ritmusos szívműködés, pm aorta areaban syst, diasztoles zörej hallható. Med. sternotomia hege. Av. oedema nincs. Vizsgálatok: M-mód vizsgálat: AOD /<35mm/:31 LAD /<40mm/:28 EDD /<53mm/:54 ESD /<40mm/:30 EIVS /<10mm/:- PWDT /<12mm/:8 IVST /<12mm/:8 EF% />50 %/:>70 /Teicholz/ 2-D vizsgálat: Mitrális billentyű: ép Aorta billentyű: Főleg a noncoron vitorla vastagabb, részben scleroticus. A nyitódás egészében megfelelő. Tricups. billentyű: Pulm. billentyű: üregek: lényeges üregi tágulata nincs falmozgások: jók BK systoles funk: jó EF /Quinones/ sz.: Pericard. fluidium:- Megjegyzés: Doppler vizsgálat: BK Beáramlás: E/A: Csúcsgradiens: HGMM Átlag: HGMM PHT: msec MVA: cm2 BK Kiáramlás: 3.1 m/sec Ao.átlaggrad.: HGMM Bill.area: cm2 AO. csucsgrad: 39HGMM Mitralis insuff. fok: JELZETT Aorta insuff. fok: SÚLYOS Tricusp. insuff. fok:JELZETT Becsült syst. pulm nyomás:NORM. Megjegyzés: Az aorta desc.-ben diastoleban revers flow látható. Vélemény: Valószínüleg repturált vitorla talaján súlyos AI áll fenn, jó bkf-val. Kis MI és TI. EKG: Sin. ritm. FR.: 70/min. PQ.: 0,15 sec. Izoel ST-k. Poz.T-k. Epikrízis: DG.: Aorta vitium. Domináló súlyos stenosissal. ST. P. OP. VALV. AORTAE. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbillentyű betegség témában

        Kedves kérdező! A vizsgálat alapján az aortabillentyű nem működik megfelelően. Bár a Dg.-nál domináló stenosis (szűkület) szerepel, a billentyű ugyan kissé meszes, de jól nyílik a vizsgálat szerint, a csúcsgradiens is csak 40 Hgmm, tehát inkább a billentyűelégtelenség dominál. A revers flow azt jelenti, hogy az aortában (a főverőérben) a szív elernyedésekor visszafelé áramlik a vér, normálisan az aortabillentyűnek ezt kellene megakadályoznia, ez is súlyos bill. elégtelenség mellett szól. Ennek hátterében a bill. egyik tasakjának leszakadását feltételezik, ezt esetleg nyeletéses UH-gal lehetne jobban látni. A kamrafunkció és a kamraméretek még jók, de a későbbiekben műtétre lesz szükség, ennek sürgősségét, időpontjának megválasztását a panaszok is befolyásolják.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 20., 15:25; Megválaszolva: 2011. március 22., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés