Megoldható a problémám katéteres billentyűcserével?

Tisztelt WEBBeteg! Az alábbi lelettel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni. Anamnézis: Nyitott foramen ovale és valvularis aorta stenosis miatt 5 hetes korában műtötték. Laboreredmények: EKG: 77/min frekvenciájú sinus ritmus. Enyhén bal tengelyállás. Szabályos repol. PQ: 156 ms. QRS: 82ms. QTc: 386ms. I-III T Poz, ST izoel. R átmenet V2-3. V2-6 T poz, ST izoel. ECHO: Ao. gyök: 27mm. Jobb kamra: mm. Ao. bill nyitás: 17mm. Bal pitvar M-mód: 31mm. Septum DT: 11mm. Hátsófal DT: 9mm. Bal kamra DD: 50mm. DS: 29mm. EF: 70%. 2.D. Jobb pitvar: 37mm. E/A arány: 1, 48/1, 22. Kiáramlási seb.: 1, 1 m/sec. AI: II-III. PHT: 670. Vélemény: Norm. nagyságú szívüregek. Segmentális falmozgászavar nem látszik. Jó bal kamra funkció. Aorta billentyű nyitása alig korlátozott, felette 33/15 Hgmm-es csúcsgradiens mérhető, bő közepes aorta billentyű elégtelenség. Mitrális hátsó vitorla kissé a bal pitvarba prolabál, enyhe mitralis regurgitatio. Epikrízis: Korábbi lelethez képest bal kamra minimálisan tágabb, talán az aorta billentyű elégtelenség is nagyobb. Azt szeretném megtudni, hogy a leírt eredmények alapján indokol-e műtét, vagy indokolt lehet-e a későbbiekben. Ezt a problémát meg lehet oldani katéteres billentyűcserével? Jelenleg 22 éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívbillentyű betegség témában

Kedves kérdező!

Lehet, hogy a rendszer elnyelte az előző választ... Szóval, ez a billentyűelégtelenség még közepesnek mondható, egyelőre nem igényel beavatkozást, de ahogy az ambuláns lap írta, mind a billentyűelégtelenség foka, mind a bal kamra mérete nőtt, vagyis romlott a billentyű állapota, elképzelhető, hogy a későbbiekben operálni kell. A műtéti indikáció felállításánál a billentyű-elégtelenségnek, a bal kamra méretének és funkciójának (ezek Önnél még normál tartományban vannak) , a panaszoknak is szerepük van. Katéteres aortabillentyű-cserét egyelőre csak nagy kockázatú (idős, társbetegségekben szenvedő) , aortabillentyű-szűkülettel rendelkező betegeknél végeznek, Magyarországon pedig még nem is terjedt el, csak néhány ilyen beavatkozást végeztek.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. március 10., 12:15; Megválaszolva: 2011. március 15., 22:04
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Van-e szívbetegségem?
A szívemmel is bajok vannak. Szedtem rá gyógyszert. Azt állapították meg először, hogy sívzörejem van. Utánna azt mondták, hogy az egyik...
Aorta billenytyű
Tisztelt Cím! Véleményét szeretném kérni az alábbi orvosi vizsgálat eredményéről. Anamnézis: EB.: 1989.-ben aorta stenosis, majd 1990-ben...
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció