• Szívbelhártya gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DoktorNő/Úr! Édesanyám(50 éves) nemrég átesett egy szívbillentyű cserén ahol műbillentyűt kapott. Január 13-án volt a műtét. Tegnap az orvosok szívbelhártya gyulladást állapítottak meg. A kérdésem pedig az, hogy mennyire veszélyes ez, ill. milyenek a gyógyulási esélyek és hogyan lehet ezt kezelni? Előre is köszönöm a válszt. Üdv: Judit

        Dr. Bene Orsolya válasza a endocarditis témában

        Kedves Judit! A szívbelhártya-gyulladás esetén baktériumtelepek jelennek meg a billentyűn, jelen esetben a műbillentyűn. Ez a felrakódás akadályozhatja a billentyű funkcióját, szívelégtelenség alakulhat ki, a leszakadó vegetáció elakadhat pl. az agyi erekben, előrehaladott esetben többszervi elégtelenség alakulhat ki. A kezelést a gócok (ahonnan a fertőzés kiindulhatott, gyakran rossz fog, esetleg epehólyag) felkutatása és kezelése, vénába adott antibiotikumos kezelés, és gyakran újabb műtét jelenti. A kimenetelt több tényező is befolyásolja: a beteg társuló betegségei, a kórokozó, a szívultrahangos eltérések. Sajnos nem egy jóindulatú betegség, de ha sikerül időben kezelni, a kimenetel biztató. Nem szeretném nagyon megijeszteni, pontosabb felvilágosítást a leletek ismeretében a kezelőorvos tud adni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 09., 01:35; Megválaszolva: 2011. február 11., 20:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés