Szívbelhártya gyulladás

Tisztelt DoktorNő/Úr! Édesanyám (50 éves) nemrég átesett egy szívbillentyű cserén ahol műbillentyűt kapott. Január 13-án volt a műtét. Tegnap az orvosok szívbelhártya gyulladást állapítottak meg. A kérdésem pedig az, hogy mennyire veszélyes ez, ill. milyenek a gyógyulási esélyek és hogyan lehet ezt kezelni? Előre is köszönöm a válszt. Üdv: Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza endocarditis témában

Kedves Judit!

A szívbelhártya-gyulladás esetén baktériumtelepek jelennek meg a billentyűn, jelen esetben a műbillentyűn. Ez a felrakódás akadályozhatja a billentyű funkcióját, szívelégtelenség alakulhat ki, a leszakadó vegetáció elakadhat pl. az agyi erekben, előrehaladott esetben többszervi elégtelenség alakulhat ki. A kezelést a gócok (ahonnan a fertőzés kiindulhatott, gyakran rossz fog, esetleg epehólyag) felkutatása és kezelése, vénába adott antibiotikumos kezelés, és gyakran újabb műtét jelenti. A kimenetelt több tényező is befolyásolja: a beteg társuló betegségei, a kórokozó, a szívultrahangos eltérések. Sajnos nem egy jóindulatú betegség, de ha sikerül időben kezelni, a kimenetel biztató. Nem szeretném nagyon megijeszteni, pontosabb felvilágosítást a leletek ismeretében a kezelőorvos tud adni.

Kérdés: 2011. február 09., 01:35; Megválaszolva: 2011. február 11., 20:37
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Emelkedő, lépcsőzés...
Extra Systole
Szívizomgyulladás - lehetséges?
Infarktus lett volna?