Tachycardiám van gyermekkorom óta

Tisztelt Dr. Bene Orsolya Doktornő! 10 éves koromban szívzörejt fedezett fel nálam a gyerekorvos. Nem sokkal később tünetek is jelentkeztek. Néha (évente 1-szer, 2-szer) egy erőteljes rossz mozdulatra (röplabdázás közben többször előfordult) hirtelen "beakad a szívem. Nagyon gyorsan rángat, mintha egy pumpa nyomódna be, és pattanna ki erősen. Kicsit elgyengülök, de nem érzek fájdalmat. Ha lefekszem, ledőlök és nyugalomba helyezem magam, fél perc múlva elmúlik. Olyan, mintha kikapcsolnák hirtelen a pumpát, egy pillanat alatt visszaugrik a rendes szívverés, mintha másik csatornára váltanék a TV-n. Akkoriban, mikor kiderült, tüzetesen megvizsgáltak Budapesten, a Kardiológián, nem találtak semmit, azt mondták, majd kinövöm. Most, a gyermekeim születése után szeretnék a végére járni a dolgoknak. A zörejt már több orvos nem találta azóta, de az ijesztő tünetek még felbukkannak időnként. (kevesebbet sportolok, ez is lehet az oka a ritkulásnak, viszont előfordult már 1-2 éve a játszótéren is, egy hirtelen mozdulattól) Mi lehet az oka ezeknek a rángásoknak? Ez is a tachycardiák "családjába" sorolandó tünet, betegség, vagy valami egész más probléma lehet? A kivizsgálásom ott tart, hogy 120/80-as vérnyomásra és 120-as pulzusra (izgultam nagyon, amúgy normális szokott lenni) Betaloc-ot kéne szednem már most. Még nem kezdem szedni, megvárom az ultrahang vizsgálatot, ami 10 nap múlva esedékes. Ön szerint milyen vizsgálat vezetne célra, ha nem tudunk meg semmit az ultrahangból? A Betaloc helyes gyógyszerezés esetemben? Köszönettel: Kinga

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ritmuszavar témában

Kedves kérdező!

A panaszok alapján ez egy ún. PSVT-nek (paroxysmalis supraventricularis tachycardia) megfelelő ritmuszavar lehet. Ezek hátterében gyakran egy kis elektromos fejlődési hiba áll. Többnyire jóindulatúak, jól tolerálhatóak. Ha jól értem, Önnél elég ritkán jelentkezik, emiatt nehéz EKG-val rögzíteni (esetleg esemény Holter, transztelefonos EKG segíthet, de nem biztos, hogy az alatt az idő alatt pont lesz aritmia) , amíg ez nem sikerül, addig nem is nagyon lesz pontos diagnózis. Az ilyen jellegű ritmuszavarok általában jól kezelhetők katéteres úton, ún. ablációval, tehát ha sűrűsödne az előfordulása, ezt lehetne megpróbálni.

A Betalockal kapcsolatosan, ha tényleg normális a nyugalmi pulzusa (60-100/perc közötti) , és a ritmuszavar csak évi 1-2-szer jelentkezik, (és nincs más szívbetegség, ami indokolná) , szerintem nem szükséges szedni. Mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, felesleges ezzel terhelni a szervezetet, de ezt beszélje meg a kezelőorvossal is.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 06., 16:42; Megválaszolva: 2011. január 09., 09:02
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen