• Szívritmus zavar, ami nyeléssel is kiváltható - Mi okozhatja ezt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Bene Orsolya! Elnézést kérek, ha kicsit hosszú leszek, de talán számítanak a részletek is a problémámmal kapcsolatban. Másfél hónappal ezelőtt, különösebb előzmények nélkül, egy intenzív műhelytakarítással (poros, magas páratartalmú, nehezen szellőző helyiség) eltöltött nap végén kezdtem érezni, hogy valami nem az igazi a szívem körül, amihez egyfajta állandósult, szegycsont mögötti, kissé nehezített nyelésérzést is okozó gombócérzés, és a nyakam mindkét oldalán enyhe lüktető feszülés, nyomás is társult. Két nap múlva vált nyilvánvalóvá, hogy a szívem gyakran a normál ritmushoz képest 4-8 szaporább ütemet ver, majd rövid szünet után egy kicsit nagyobb dobbanással visszaáll a szokásos (70-80/perc körüli) ritmusra. Még ijesztőbbé tette a dolgot, hogy megfigyeltem, hogy ez a szaporább periódus minden nyelésre is kiváltódik. Ez a háziorvosnál, majd a kardiológusnál is hallatszott/látszott az EKG és UH vizsgálatnál ("4-8 ütésből álló p. fibrill. epizódok"), a szív UH nem mutatott más eltérést. A kardiológiai vélemény: "PSVT. Fibr. atrii parox.". Concor Cor-t kaptam, illetve a háziorvos írt mellé Frontint. Sokáig kb. 1-1 órás alvás-ébrenlét váltakozással teltek az éjszakáim, a bal oldalamon egyáltalán nem tudtam aludni, pedig máskor ez az általános. Közben nagylabor negatív (csak a 4,38 vércukor és az 1,040 vizelet fajsúly volt jelölt), TSH 1,270. A Holter EKG szerint "főleg az éjszakai órákban rövid p. fibrill. epizódok, nappal kapcsolt SES-ek". A Concor Cor-t ekkor 2x2.5mg-ra emelték. A vérnyomásom mindig 120/80 körüli, de inkább alatta volt, ebben az időszakban is 100/60, 110/70 körül, a pulzusszám pedig 60-70 közé csökkent. Sor került röntgen nyeléspróbára is, ami negatív lett, illetve P-A mellkas felvételre is, ahol "a szív balra kissé nagyobb, az aorta középtág", valamint "centralisan és basalisan mindkét oldalon fokozott vascularisatio van", ez utóbbit a háziorvos szerint az időközben összeszedett náthás tüneteim okozhatták, amire Actilt kaptam. Szeptember első felére gyakorlatilag tünetmentes lettem, persze óvakodtam a fokozott fizikai és stressz terheléstől, már csak az érezhetően fokozottabb fáradékonyságom miatt is, elmúlt a gombócérzés is, az alvással sem volt gondom, és nyelésre sem jelentkezett az aritmia. Másfél hete viszont kénytelen voltam végigcsinálni egy munkahelyi költöztetős, sokat lépcsőmászós, eléggé stresszes napot, amire rá szintén kb. két napra újra jelentkezett a kezdeti probléma, annyi különbséggel, hogy inkább a reggeli órákban és csak 2-4 ütéssel, de nyelésre is szintén kiválthatóan, és a nyakamat most főként bal oldalon érzem, ott sem folyamatosan. A háziorvos erre 5-0-2.5mg-ra emelte a Concor Cor-t, de a kardiológiára nem küldött vissza. Vár rám még egy Carotis UH vizsgálat, amire sajnos csak november végére kaptam időpontot. A kórelőzményből talán érdemes megemlítenem néhány dolgot, elsőként az évek óta fennálló folyamatos fülzúgásomat, amit időnként egy-egy, pár másodpercig tartó, hirtelen fellépő erősebb fülcsengés/tompulás "tarkít", ezt többféle gyógyszerrel és infúziókúrával is próbáltuk megszüntetni az elmúlt években, eddig eredménytelenül. Korábbi koponya CT negatív volt, gerinc röntgen szerint "hát kp. harmadában a csigolyák ventrális peremszélein kezdődő osteophyta felrakódások vannak, a nyaki felvétel negatív, de fejforgatásra (csendes helyen) olyan érzésem van a nyakamban, mintha két téglát dörzsölnének egymáson. Fül-Orr-Gége vizsgálat "mk.o. de különösen b.o. csökkent vestib. ingerelhetőséget" állapított meg. Más F-O-G és neurológiai problémát nem találtak. Tavaly véletlenül derült ki, hogy van a májamban két, 10 és 5mm körüli ciszta, az akkor emiatt végzett echinococcus és toxocara teszt negatív lett. 2005-ben már voltam kardiológiai vizsgálaton, szívtájéki, egy ponton érezhető szorító érzés miatt, akkor csak hyperkinetikus keringést és lazább szerkezetű mitrális billentyűket találtak, és a tüneteim végül inkább mozgásszervi eredetre utaltak a kardiológus szerint. Az idei év első felében többször jártam fogászaton is, ahol volt egy tömést követő gyulladás, gennyesedés, amit antibiotikummal és Flector-ral kezeltek. Az utóbbi kb. fél évben minden reggeli ébredéskor a kezeimet ökölbe szorítva, főként a középső ízületnél olyan érzésem van, mintha az ujjaim meg lennének kissé dagadva, de ennek látható jele nincs, és "bejáratás" után a nap folyamán nem is jelentkezik újra, így ennek eddig nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Többnyire javarészt ülőmunkát végzek, sajnos nem sportolok, az intenzívebb fizikai terhelésem rendszertelen és nem gyakori. A munkaviszonyom mellett van egy kis vállalkozásom és három gyerekem, így stresszből is jut rendesen, és átlag 6 órát alszom naponta, gondolom sajnos közvetve ezek is hozzájárulhattak, hogy ide jutottam 40 éves koromra. Szeretném megkérdezni, hogy a fentiek alapján belenyugodjak-e hetekre, hónapokra a jelenlegi, egyszer már emelt gyógyszeradag mellett is kiújult és megmaradt tünetekkel járó helyzetbe (a kardiológus a háziorvosra bízta, hogy mikor utal be hozzá újra, aki ehelyett csak tovább emelte az adagot), szedve a gyógyszereket még legalább két hónapig, amíg a carotis UH eredménye is meglesz, vagy próbáljak más irányba is lépni, esetleg még valamilyen más vizsgálatot forszírozni, különös tekintettel, hogy most, egy sor vizsgálat után sem tudom, hogy mi a probléma oka, így nem tudom azt sem, hogy milyen hétköznapi fizikai terhelést engedhetek meg magamnak, hogy mire kell esetleg fokozottabban vigyáznom? Ráadásul a nyeléssel való összefüggés a kardiológus szerint is furcsa, de ettől többet nem sikerült megtudnom ezzel kapcsolatban, pedig ennek az okára is nagyon kíváncsi lennék. A kardiológus az elején írt egy megjegyzést, hogy "Megmaradó panaszok esetén katéter ablatios vizsgálat mérlegelendő", amit legközelebb Debrecenben -gondolom Önöknél- tudnak elvégezni. Ha erre kerülne sor, ez milyen kockázattal jár, illetve mennyire hosszú távú eredményt ad, jár-e a későbbiekben valamilyen korlátozással a hétköznapi életre nézve, vagy van-e esetleg ehelyett valamilyen alternatív, kevésbé "véres" beavatkozás is?

        Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! A ritmuszavar kiváltó oka valóban nem szokványos. Én még egyéb képalkotó eljárásra gondoltam volna (mellkas CT pl. esetleges térfoglalás kizárására), de nem biztos, hogy előrébb vinne. Utánaolvasgatva az irodalomban, leírásra került néhány hasonló eset, amikor nyelés váltott ki pitvari tachycardiát vagy fibrillációt, ezekben az esetekben általában sem a nyelőcső, sem a szív szervi eltérése nem volt kimutatható, a mechanizmus hátterében reflexes eredetet valószínűsítettek. Ezek az esetek gyógyszeres kezelésre jól reagáltak, néhány alkalommal a gyógyszer elhagyását követően sem tért vissza a ritmuszavar, makacs esetekben ugyan ablációra volt szükség. Az Ön esetében a leírt egyéb eltéréseknek valószínűleg nincs közük a ritmuszavarhoz (max. a neurológiai panaszok állhatnak vele összefüggésben, de a fülzúgást sem lehet igazán erre fogni). A Concor önmagában nem fogja megelőzni az epizódokat, valószínűleg más antiaritmiás szerre lenne szükség - pl. propafenon, sotalol, de ezek beállításához kórházi háttér lenne szerencsés. Ha ezek mellett is jelentkezik ritmuszavar, akkor jön szóba az abláció, de ennek még mindig nem 100%-os a sikeraránya. Mindenesetre valószínűleg érdemes lenne felkeresni a debreceni aritmia szakrendelést, ha nem is az abláció, de a gyógyszeres kezelés beállítása céljából.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 29., 20:26; Megválaszolva: 2010. október 04., 22:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés