Mennyire veszélyes ez a ritmus zavar?

Tisztelt Dr. Úr/Nő! 20 hetes kismama vagyok, már hónapok óta szenvedek szívdobogással. Sajnos nincs 10perc nyugodt percem, egész nap érzem a dobbanásokat. Volt rajtam egy holter, 16 órát hordtam. Össszesen 66824 ütése volt a szívemnek, ebből 344 volt a mellé ütés. Az orvos ezt írta a leletre: szinte kizárólagosan monofocalisan elhelyezkedő, izolált és 1-2 esetben bigemin elrendezésű VES-eket észleltünk. Kapcsolt VES-ek, vagy malignus ritmus zavara nem volt. Jav:egyenlőre kezelést nem igényel. Sajnos a panaszaim a PANANGIN tabletta szedésével sem csökkentek, sőt naponta többszőr érzem a dobbanásokat, ami nagyon kellemetlen, nem tudok egy étteremben megebédelni sem.:( Sok minden van még írva a leletre, de gondolom ezek a lényegesek amik a diagnózisban szerepelnek. A vérnyomásom normális és a pulzusom is. Ön szerint mennyire veszélyesek ezek a ritmus zavarok? Félek, hogy a kisbabámnak ebből baja lehet. Miért nem kaptam rá valami gyógyszert? Rossz így élni a napjaimat.:( Nagyon szépen köszönöm válaszát! Üdv. Lizz

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

Kedves kérdező! Ezek a melléütések általában ártalmatlanok, a Holter sem igazolta, hogy kapcsoltan jelentkeznének, gondolom, a szívultrahang is rendben volt. Sok embernek van ilyen ritmuszavara, sokan meg sem érzik őket, másoknak kellemetlen panaszokat okoznak. Ön sajnos ez utóbbi csoportba tartozik, próbáljon meg nem aggódni miattuk - a stressz is fokozhatja megjelenésüket (ráadásul a terhesség miatti fokozott terhelés is kedvez a ritmuszavaroknak). Nehéz megmondani, egyébként egészséges szívűeknél mi okozza az extrákat, így nehéz őket befolyásolni is, általában ionpótlás, pulzuscsökkentő gyógyszer a javaslat, de ezek sem mindig hatásosak. Azonban minden gyógyszernek van mellékhatása, terhesség alatt pedig még inkább jellemző, hogy a kockázat-előny mérlegeléssel adjunk gyógyszert - néhány, bár valóban kellemetlen extra nem árt a babának, a gyógyszer hatása azonban kevésbé kiszámítható rá nézve. Próbáljon megnyugodni, kevésbé figyelni a panaszokra, szem előtt tartva, hogy a melléütések ártalmatlanok. Jó babavárást kívánok!

Kérdés: 2010. augusztus 04., 10:02; Megválaszolva: 2010. augusztus 04., 13:18
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mellkasrontgen
Volt pánikos
Extra dobbanások
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés