• Lone pitvarfibrilláció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy évvel ezelőtt volt egy lone pitvarfibrillációm, mely fél nap alatt gyógyszerekkel elmúlt. Többször voltam azóta vizsgálaton, semmiféle szervi elváltozásom nincs, napi szinten sportolok, nem kell szednem gyógyszert sem. Egészségesnek érzem magam, de sűrűn vanna extráim. Visszahozhatja-e ez a fibrillációt? Mennyire kell ettől tartani? Kb. 15 éve érzem, hogy alkalmanként vannak extráim, de a fibrilláció óta sűrűbben, bár azóta eléggé szorongok is, félek, hogy megint előjön, vagy nagyobb bajom lesz. Bár mint mondtam a vizsgálatok szerint a szivem egészséges. Amikor ez a bajom volt, akkor még dohányoztam, keveset ittam és túledzettem magam, valamint akkor volt egy zűrös válásom. Kell-e félnem, mit tegyek az extrák ellen, mitől lehetett fibrillációm, visszatérhet-e spontán?

        WEBBeteg szakértő válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Elnézést a megkésett válaszért. Az extraszisztoléknak valóban lehet szerepük a pitvarfibrilláció beindításában, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kiújul a ritmuszavar. Magát a fibrillációt kiválthatta az Ön által leírt életmód is - stressz, dohányzás, alkohol, ionzavar. Mivel ezek a tényezők már nincsenek jelen, valószínű, hogy az aritmia nem tér vissza, de ezt nehéz előre megjósolni (sok esetben nincs egyértelmű ok az extrák, ill. a pitv.fib. hátterében, ahogy Ön is írta, nem igazolódott szervi eltérés). Az extrák miatt esetleg Holter vizsgálatot lehetne csinálni annak felmérésére, vannak-e hosszabb-rövidebb kapcsolt ES-ek, rövidebb, meg nem érzett fibrillációs epizódok (egyáltalán pitvari, vagy kamrai extrákról van szó - jelen esetben az előbbieknek van nagyobb jelentősége). Amennyiben a ritmuszavar visszatér, gyakran ismétlődik, lehetőség van gyógyszeres kezelés mellett/helyett katéteres, ablációs beavatkozásra is. Mindenesetre ne aggódjon feleslegesen, hiszen ez is fokozhatja az ES-ek számát, ha ezek nagyon sűrűsödnek és zavaróak, javasolt kontrollra menni.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 30., 08:43; Megválaszolva: 2010. szeptember 20., 16:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés