• Pulzuskimaradás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Általában nyugalmi helyzetben, csuklómon nézve, 5-10-30- ütemenként egy lüktetés kimarad. Teljesen rapszodikus, van úgy, hogy egyáltalán nem hagy ki, néha 5-6 ütemenként is egyet-egyet. Különösebb tüneteim nincsenek, véletlenül vettem észre.
        Van ennek jelentősége?

        Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Ezek valószínűleg extraszisztolék - olyan elektromos impulzusok, melyek a vártnál korábbi szívizom-összehúzódást okoznak (mivel ilyenkor kevesebb vért pumpál a szív, az adott ütést gyakran nem lehet a pulzus tapintásakor érezni), ezeket pedig hosszabb szünet követi (ezt észleli kihagyásként). Sokszor nincs kimutatható ok a háttérben, egészségesekben is gyakran előfordul. Máskor ionzavar, szívbetegség (koszorúér-szűkület, billentyűhiba), tüdőbetegség, hormonális eltérés az okozója. Ha nincs különösebb panasza, valószínűleg ártalmatlan jelenségről van szó, mindenesetre a szervi okot így látatlanul nem lehet kizárni - javasolt a háziorvos felkeresése, aki szükség esetén kardiológiai szakrendelésre irányítja.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-08 16:58:48; Megválaszolva: 2010. március 08., 16:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: