• Ritmus és merevedési zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt doktor Nő/Úr

        34 éves férfi vagyok és 4 hónapja kórházba kerültem mellkasi fájdalom miatt. Ott megállapították, hogy ritmuszavarom van. (EKG vizsgálattal monomorp, trigemin elrendezésű ventricularis extrasystolék igazolódtak, illetve Holter során főként a normofrekvencia tartományban nagy mennyiségű jobb kamrai kiindulású izolált VES ábrázolódott, néhány couplet és egy BTSZB morfológiáju salve mellett) A „betegségemre” Concor 5mg-os (1X5mg) gyógyszert kaptam. A vérnyomásom mindig rendben volt sőt inkább alacsony is volt. Az ismerőseim közt is többen szednek ilyen gyógyszert de ők vérnyomáscsökkentőként. A kérdésem az, hogy valóban ez a gyógyszer a megfelelő a „betegségem” kezelésére? A vérnyomásom azóta nagyon alacsony (100/70 illetve még ennél is  alacsonyabb). Ráadásul azt vettem észre, hogy mióta szedem ezt a gyógyszert a merevedésemmel is problémáim vannak! Igaz voltam urológusnál aki prosztatagyulladást állapított meg. Kérem szíves válaszát! Tisztelettel

        WEBBeteg szakértő válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! A Concornak valóban van vérnyomáscsökkentő hatása, de pulzuscsökkentő hatása miatt is alkalmazzuk. A kamrai extraszisztolék értékelésénél, kezelésénél figyelembe kell venni, hogy gyakran előfordunak szervi szívbetegség nélkül is (sokan meg sem érzik őket, csak rutin EKG során derül rájuk fény), máskor koszorúér-betegséghez, szívizom-betegséghez, billentyűeltéréshez társulhatnak (nem írja, ezek kizárásra kerültek-e). Általában ártalmatlanok, máskor életveszélyes ritmuszavar előfutárai lehetnek. Abban az esetben, ha nincs szervi eltérés, ez utóbbinak nagyon kicsi a valószínűsége, és az extrák többnyire nem is igényelnek kezelést. Ha panaszok jelentkeznek (szívdobogásérzés, ritkábban mellkasi fájdalom, fulladás, szédülés), akkor viszont az első választandó szer a béta-blokkoló, melynek csoportjába a Concor is tartozik. Alkalmazhatók más típusú szerek is, de azok mellékhatás-profilja kedvezőtlenebb, esetenként még több ritmuszavart okoznak, egészséges szívűek esetén tehát kevésbé jön szóba az alkalmazásuk (a kezelés mellékhatásainak kockázata jóval meghaladja az előnyök mértékét). A merevedési zavar lehet a Concor kezelés következménye is. Amennyiben a gyulladás gyógyulása után is fennmarad a panasz, érdemes ezt jelezni a gondozó kardiológus felé is, aki esetleg megpróbálja lecserélni vagy elhagyni a szert. Indokolt esetben, ha Ön a pulzuscsökkentőt nem tolerálja, az extrák viszont panaszt okoznak, megpróbálható a katéteres abláció is, ennek elbírálása elektrofiziológiai/aritmológia szakrendeléshez tartozik. Az extrák számát egyébként stressz, dohányzás, kávéfogyasztás is befolyásolja, ezeken is érdemes változtatni, illetve magnéziumpótlás is segíthet.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-03 13:39:23; Megválaszolva: 2010. február 03., 13:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: