• Mérsékelt cardiomegalia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Idén voltam tüdő CT-én, autoimmun betegség kizárása céljából, ahol a tüdőmről kiderült, hogy semmi baja nincs viszont a leleten ez áll: MÉRSÉKELT CARDIOMEGALIA! Ez pontosan mit jelent? 2000 óta magas a vérnyomásom, kivizsgáltak, terheléses ekg, 24 órás vérnyomásmérés, szívultrahangon, vese izotópon, szemfenék vizsgálaton, labor is volt, de minden leletem normális lett és azóta nem küldtek semmilyen ismétlő vizsgálatra ekg-t csinálnak minden évben, és azt mondják, menjek vissza 1 év múlva! Gyógyszereim: reggel:Ramace plusz, 0, 6 cynt, Isoptin. este: sima Ramace. Nagyon sokszor 120-140 közti a pulzusom olyankor nagyon rosszul érzem magam de a házi orvosom sem vesz komolyan engem azért nem is őt kérdezem erről sem! Kérem segítsen nekem menjek vissza kardiológiára még november előtt, mert nagy a baj, vagy ráérek visszamenni később is! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Karikás Ramóna

        WEBBeteg szakértő válasza a CT viszgálat témában

        Tisztelt Ramóna!
         
        A mérsékelt cardiomegalia kifejezés a röntgenképen vagy CT-n észlelhető relativ szívkontúrnagyobbodást jelenti. A kardiológiai szakrendelésünkre viszonylag sok ilyen leírással bíró beteget küldenek főleg a tüdőgondozásról. Ilyenkor mindig el kell végezni a szívultrahangot, amivel pontosan meg tudjuk mérni a szív (benne a kamrák, pitvarok, a kamrák falának) nagyságát. Ez a vizsgálat képes igazolni vagy kizárni a sziv valódi megnagyobbodását. Leírásából úgy látom, hogy a szívultrahangon jelentős eltérést nem láttak, azaz jelentős szívnagyobbodásra utaló értékeket nem mértek, azaz megnyugodhat, nincs probléma.
        Az időnkénti szapora szívverései miatt ismételt Holter EKG ( 24 órás EKG) felhelyezésére lenne szükség ritmuszavar igazolásához vagy kizárásához. Jó lenne pajzsmirigyhormon vizsgálat is egy esetleges túlműködés kizárásához/igazolásához. Ezek után terápiás módosítás is szóba jön, az eredményektől (is) függően.
        Összességében ijedtségre nincs ok, de a szapora szivveréses periódusok miatt november előtt keresse fel kardiológusát!

        Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász Debrecen


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-03 08:38:42; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DOktornő/Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy 61 éves szüleimnek, valamint 96 éves nagyapámnak milyen kiegészítő készítményt (vény nélküli hatóanyagot) lenne érdemes szedni szív- és érrendszeri problémák (kifejezetten...
        Tisztelt Doktornő ! Kb. 2-3 hete kezdődtek panaszaim. Extrém fáradékonyság, alacsony pulzus (50-55) , gyengeség, dekoncentráltság, köhögési inger, kisebb fizikai terhelésre fokozódó légszomj. Vérnyomásom általában 100/70 körüli. Lázam...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció