Mellkas röntgen lelet értelmezés

Tisztelt Dr. Bene Orsolya!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 34 éves férjemnek mellkas röntgen lelete:

"Tiszta tüdőmezők, rekeszek és sinusok szabadok. Cor balra mérs. nagyobb, aorta eltérést nem mutat."

Ez azt jelenti hogy mérsékelten nagyobb a szíve? Egy éve is volt egy mellkas röntgen felvétele, miszerint:

"A rekesz éles kontúrú, a sinusok szabadok, kis vérkör radiológiailag ép, a szív nagyságbeli eltérést nem mutat, aorta szabályos."

Ekkor volt még szív ultrahang vizsgálat is, melynek eredménye:

"Aorta gyök 24 mm, bal kamra - EF: 64%, normális tágságú szívüregek, jó globális BK functio. Segmentalis mozgászavar nem észlelhető."

Az lenne a kérdésem, hogy az egy év alatt nőhetett-e esetleg a szíve vagy csak a két különböző röntgenlelet értékelésekor, ami az egyik orvosnál még normális nagyságú, az egy másiknál már mérsékelten megnövekedett? Magasvérnyomás betegséggel vizsgálták ki tavaly, szervi okot nem találtak, gyógyszerrel azóta is normális a vérnyomása. Stresszes életet él. Aggodalomra ad-e okot ha ez mérsékelt szív nagyobbodás vagy ártalmatlan dolog?

Válaszát és ránk szánt idejét előre is köszönjük:

landi83

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza szív témában

Kedves kérdező!

A "mérsékelten nagyobb" elég relatív, nem hinném, hogy aggódniuk kellene. Az egy évvel ezelőtti ultrahang teljesen rendben volt, ha nincs panasza, és a vérnyomást is sikerült a normál határokon belül tartani, nincs mi miatt aggódni. Megnyugtatásképp egy kontroll echo szóba jön, de szerintem nem lesz eltérés.

Kérdés: 2009. november 22., 18:08; Megválaszolva: 2009. november 22., 18:08
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívinfarktus?
3 napja szúr a szívem néha 5-10 mp-ig, illetve tegnap óta a bal kezem is kicsit faj. Ezenfelül 1 hete megfaztam. Ez a szúró érzés lehet a...
Vérnyomás probléma
19 éves vagyok, körülbelül 3 éve jelentkeztek vérnyomás problémáim. Sokszor magas a vérnyomásom, ilyenkor jelentkezik nehézlégzés, erőtlenség...
szívpropléma?
Tiszteletem! Kb 1 hete naponta többször szúr a bal mellkasomba inkább szúrkáló fájdalom, este fekve is előjön.esténként pedig van hogy 100-110 a...
mrtg.
Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy mit jelent ez: "meredek állású, enyhén puerilis tipusú szív"? Előre is köszönöm!
MIt jelent az, hogy a bal kamra...
Kedves doktor úr/ doktor nő! Tegnap jártam röntgenen, 20 éves vagyok, most voltam elöször, mert háziorvos beutalót adott, virusfertözés miatti...