Szíven lévő folyadék

Kedves Doktornő! Édesanyámnak folyadékot találtak a szívén nagyjából 2 hónapja, azóta volt szív MR vizsgálaton is. Tudtunkkal nem volt beteg, talán márciusban egy kis megfázásos tünet volt, januárban kapta a 3. oltását Covid ellen (Pfizer) . A doktornő szerint, akihez eddig is járt és tényleg lelkiismeretes, azt mondta neki nincs nagy baj, bármi állhat a háttérben, egy kisebb vírus utáni állapot is, avagy immunbetegség és további kiváltó okok is. 1 hónap múlva rendelte vissza, hogy megnézze a folyadék mennyiségét neki. Szeretném több orvos véleményét is kikérni, mert megmondom őszintén borzasztóan aggódom miatta. Rosszullétei napközben nincsenek tudtommal, alkalmanként van rosszul este/éjszaka. Ilyenkor heves szívdobogása van, izzadás, néha remegés, magas vérnyomás és pulzus jelentkezik nála, de ez elmondása szerint nyugtató bevétele után jobb. Nem sűrűn van ilyen, az ő megítélése szerint akkor, amikor sok stressz van az életében és már január előtt, nagyjából november óta is jelentkeztek ezek nála. Ami leginkább érdekelne engem, hogy ezzel hogyan látja Doktornő célszerű további vizsgálatok irányába is elmenni? A leleten, amelyet nem értek, hogy mit takar és mit jelent, azok ezek a megfogalmazások: Körkörös pericardialis fluidum, a bal kamra mentén 8 mm, a jobb kamra mentén 10 mm legnagyobb diastoles rétegvastagságban. Kétoldali pleuralis folyadékgyülem, bal oldalon 7 mm, jobb oldalon 8 mm vastagságban. Próbáltam rákeresni, de inkább nem az internet alapján diagnosztizálnám őt. Elvileg a szívburok szerencsére nincsen sérülve. Folyadék van benne, de nem gyulladásos. Szívben ilyenkor előfordulhat vérrög is, amit esetleg ultrahangon nem lehet látni és további vizsgálat javasolt? Mellékelem egyébként a teljes leletét is, amelyet a Doktornő és az MR vizsgálatot végző orvos írt. (Ezt csak mellékesen jegyezném meg, hogy nekem is kialakult ez a folyadékgyülem, minimálisan igaz, de ott van, 4-5 mm. Nekem is volt mellkas CT, beteg tudtommal nem voltam. Én is január végén kaptam meg a 3. oltásomat. Az előző kettő oltás után tavaly voltam decemberben kardiológusnál, ettől függetlenül, nem emiatt egyébként, hanem a magas pulzusom miatt, ami kezelve van és nálam akkor még ez a probléma és panasz nem állt fenn.) Igazából nem is ez a fontos, inkább édesanyám állapota és a teendők, ami miatt írtam, ezt csak mellékes információként osztottam meg, hátha hasznos lehet a betegség feltárása, avagy átgondolás során. A család néhány tagja volt márciusban covidos, a doktornő szerint az is okozhatta ezt nálunk. Talán akkor egy kis köhögés jelentkezett, de már nem emlékszem biztosan erre. Kifejezetten súlyosabb lefolyású betegség nem volt. További kérdésem a teendők mellett az volna, hogy mikor várható ennek a felszívódása, ha csak tényleg valamilyen vírusfajta okozta, illetve ez a folyadékmennyiség soknak számít-e? A vérvételi eredményét nem tudom csatolni, mert nem engedi a rendszer, de azon, amely általános vérvétel volt, minden rendben volt elvileg, kivéve a vesefunkció. 90-nél nagyobb kellene lennie a lelet szerint és neki ez volt ráírva: eGFR-EPI 79,7. Nálam is a vesefunkciónál volt minimális eltérés egyébként a vérvétel alapján, de kisebb mint anyukámnál. Tanácsos kifejezetten valamire elvégezni a vérvételt neki? Az életmódjáról: Nagyon korán kel, megterhelő fizikai munkát végez a nap legnagyobb részében. Van, hogy eléggé stresszes az élete, egyrészt magánéleti, másrészt anyagi okokból. Remélem mindent leírtam, ami a legszélesebb rálátást adhat az alábbi helyzetéről. Előre is köszönöm és várom a szíves válaszát!

Dr. Molnár Dóra válasza szívburok folyadék témában

Kedves Kérdező!

A mellhártáyában is van kevés folyadék, nem csak a szívburokban a lelet alapján. A tönetegyüttes valóban lehet a pár hónappal ezelőtti COVID-fertőzés következménye. A szív működése egyebekben rendben van a leírás szerint. A felszívódás üteme nem megjósolható, de ennyi folyadék a keringési rendszerben nem okoz bajt. A külső szívburok folyadék nem okoz esetleges szívben lévő vérrögöt.

A továbbiakban, első körben, kb. egy hónap múlva egy mellkasi rtg és szív UH javasolt.

Ha továbbra is fennáll a probléma, akkor autoimmun betegség kizárása jön szóba többek között. Szükség esetén a kezelőorvos további vizsgálatokat fog elrendelni.

Üdvöuzlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. július 02., 18:40; Megválaszolva: 2022. július 04., 14:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szíven lévő folyadék
Kedves Doktornő! Édesanyámnak és nekem is folyadékot találtak a szívünkön nagyjából 2-3 hónapja, azóta volt ő is szív MR vizsgálaton és én is...
Szexualis aktus torokfájdalom
Labor értékek elemzés
A kokaint vagy más drogot tovább...
Hasfájást, Szédülés, Ájulás