Emelkedő, lépcsőzés, terhelhetőség

Tisztelt Doktornő! Rosszul bírom a fizikai terhelést, ha emelkedőn, sok lépcsőn kell felmennem. Az izmaim jól bírják, de hamar kapkodni kezdem a levegőt, és piros lesz az arcom, gyakran meg kell állnom kifújni magam. Ez mindig is jellemző volt rám; ha többekkel együtt hegyet másztunk, én mindig a sor végére maradtam. (Még akkor is, amikor heti 3-4 alkalommal sportoltam.) Idén megmásztam a balatoni tanúhegyeket, és akkor is így volt, bár rajtam kívül volt még egy túlsúlyos, ülőmunkát végző túratárs, akit azért lehagytam. Nekem is túlsúlyom van (BMI 27) , és hosszú évek óta nem sportolok rendszeresen. Ülőmunkát végzek, a Covid miatt home office-ban. Ezalatt a terhelhetőségem tovább romlott. Ez a jelenség utalhat valamilyen kardiológiai problémára, vagy pusztán a mozgásszegény életmód következménye? Miért lehet, hogy másokhoz képest rosszul teljesítek az ilyen jellegű fizikai megterhelések alkalmával? (Az izommunkát ezzel ellentétben jól bírom.) Előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza alacsony terhelhetőség témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján érdemes lenne egy kardiológiai állapotfelmérésre elmennie, a lelet birtokában meg lehet mondani, hogy mennyire edzettlen, illetve van -e a panaszok hátterében szervi elváltozás.

Üdvözlettel:

Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. január 18., 20:17; Megválaszolva: 2022. január 20., 19:42
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Lábszárfekély.
Vérnyomás értéke
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívkatéter