Ritmuszavar

Tisztelt Doktornő! Én 43 éves vagyok, 2015 óta szívritmus zavarom van. Eleinte csak 2-3 havonta, de tavaly óta kéthetente. Többször vizsgáltak, Szegeden és Orosházán is. (tachy PF) Az ultrahang szerint a szívemnek nincs baja. Az orvosok szerint a sinus csomók problémája okoz panaszt. Ablációra jegyeztek elő. Sajnos magas a vérnyomásom (illetve gyógyszerrel nem) pajzsmirigy alulműködésem van, és emiatt túlsúlyom is. Néha emelik a pajzsmirigy gyógyszert és a vérnyomás csökkentőt. Néha pedig csökkentik, most utóbb lecsökkentették mindkettőt így most a pulzusom már két hete 48-55 között van, ez még nem okozott tünetet. Egyébként gyakori a mellkasi nyomás de többnyire ritmuszavar előtt. Ritmuszavar alatt a tipikus gyors és rendszertelen szívverés, enyhe légszomj lép fel. Ma kiírták a Propafenon 150 tablettát. Aggódok hogy még jobban lelassítja a pulzusomat. Jelenleg Astrix, Covercard 10/5, Bisoprolol 5mg, L-thyroxin tablettákat szedek reggel. Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a baj? Végleges az állapot vagy javítható? Súlyos vagy kezelhető? Tanácstalan vagyok hogy mit tegyek. Már minden eszembe jutott. Gondoltam hogy a szegycsont fájdalom esetleg reflux miatt van, de fájnak a bordáim is , ez talán a ct-vel igazolt lumbágóm miatt is lehet. A mellkasomban 20-30 db 4-5 cm-es lipóma van, ezek is kényelmetlen érzést jelentenek, tudom hogy a bőr alatt vannak de nekem nem kifelé dudorodnak , esetleg nyomhatnak valami eret vagy izmot is? Szóval nem tudom mi lehet a baj de megkeseríti a mindennapjaimat, elrontja a hangulatomat és ez hatással van a környezetemben élőkre is. Már én szégyenlem hogy ennyit nyavajgok a körülöttem lévőknek. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Sz. István András

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar témában

Kedves Kérdező!

A lipómák genetikai eredetűek vélhetően, a nagyobbakat szükség esetén sebészileg el lehet távolítani.

A ritmuszavar hátterében részben állhat a túlsúly, de egyéni hajlam ebben is van sajnos. A pajzsmirigy betegség is rontja a helyzetet.

Az abláció tartós megoldást jelenthet valóban. A propafenon inkább ritmusszabályozó,nem lassító, a pulzust a bisoprolol lasíthatja. A gyógyszer adagolás megváltoztatását mindenképpen az Önt ismerő kardiológussal kellene megbeszélni.

A panaszok miatt esetleg érdemes lenne tüdőgyógyászatra is elmenni, a légszomj okának tisztázása céljából légzésfunkciós vizsgálat hasznos lenne. A ritmuszavarral együtt jelenltkező légszomj és mellkasi panasz az egy tünetegyüttes viszont , más betegséget ebben az esetben nem kell keresni, a ritmuszavart kell megszüntetni.

Jobbulást kívánok!

Tsiztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. március 10., 19:08 ;Megválaszolva: 2021. március 10., 23:14
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmuszavar
Szívritmus zavar a semmiből?
Terhességi szívritmus zavar
Szokatlan EKG: aggódjak?
Mitől ver a szívem erősen