ASD, gyógyszer melletti szoptatás

Tisztelt doktor úr/nő! Másfél hete született meg a kisbabám 38. hétre tervezett császárral. A terhességem alatt jóformán végig gyógyszert kellett szednem kamrai extrasystole miatt. Kezdetben 2,5 mg Concor, majd növelve lett 5, végül 10 mg-ra. A későbbiekben le lett cserélve bisoprolora (ebből is a max dózist szedtem ami kismamának adható) , a 20. hét körül pedig Betaloc Zok-ra váltottunk (2x100 mg) . Ezt a kardiologusom tanácsára a szülésig ebben a dózisban szedtem. A kisbabámnak az első pár órában gond volt az oxigénjével (minimálisan alacsonyabb volt) , és a pulzusával is. Feltételezhetően a gyógyszer miatt. Készült szívultrahang is, amivel kapcsolatban lennének kérdéseim. Echocardiographia gyerek [sz. konziliumi lelete. Jelen eset: Echo: Hasi situs solitus, atrioventricularis és ventriculoarterialis concordancia. A cava-k, tüdővénák beömlése szabályos. Normál nagyságú szívüregek, jó kontraktilitású kamrák. Szabad kamrai kiáramlások. Az AV billentyűk kompetensek, A pitvari sövényen 4 mm-es periovális defektus, rajta bal-jobb shunt áramlás. A kamrai Septum ép. Az artéria pulmonalis normál tágasságú, benne az áramlás laminaris. Pulm. flow.vmax.: 0,7 m/sec• Az aorta normál lefutású, coarctaciora utaló jel nincs. A nyaki erek eredése és tágassága normális. A ductus arteriosus zárt. Az aorta billentyű 3 tasakos, A1 nincs. Aorta asc./desc. flow. vmax.: 0,8/0,8 m/sec. Az arteria coronariak eredése és tágassága normális. M-mód: IVS: 3/5 mm, BK: 19/11 mm, HF: 3/6 mm, FS: 37 %, EF: 71 % Pericardialis, pleuralis folyadék nincs. Vél.: FoA/ ASD II A zárójelentést utólag postázták, a kórházban pedig nem mondtak semmit a szívultrahangról. Mennyire veszélyes ez a pitvari defektus, ha jól értelmezem lyuk? Van rá esély, hogy spontán összeforr? Mi lehet ennek az oka, lehet ez is a szedett bétablokkoló következménye? Jelenleg 2x50mg Betaloc Zokot szedek, szoptatok, ebben a dózisban, az anyatejjel lehet-e ártalmas a babára? Nem szeretném újabb káros hatásnak kitenni a kisbabámat, viszont a gyógyszert nem tudom elhagyni, mivel így is gyakran vannak extrák.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ASD témában

Kedves Kérdező! A pitvari sövény hiány, jól értelmezi- egy pici lyuk a két pitvar között- nem az Ön gyógyszerszedésének következménye. Azt, hogy ezzel mikor mi a teendő, gyermekkardiológiai szakvizsgálat keretén belül lehet megállapítani. Amennyiben a vizsgálat során súlyos áramlási zavar igazolódott volna, megtették volna a szükséges lépéseket a kórházban. Persze, Önnek jogos észrevétele, hogy elmagyarázhatták volna, mi a probléma és mi a teendő ezzel. Fontos adat a gyermekek szívbetegsége esetén (is), hogy a gyermek jól eszik-e, jól fejlődik-e. Ezt könnyen megbeszélheti a védőnővel, illetve a gyermekorvossal. Egyébként pedig, kérjen időpontot csecsemőkkel is foglalkozó gyermekkardiológushoz, és tájékoztatni fogja a kontroll ultrahang után a szükséges teendőkről. A metoprolol hatóanyag elenyésző mennyiségben választódik ki az anyatejbe, emiatt ne aggódjon.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. március 04., 17:29; Megválaszolva: 2021. március 05., 18:39
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás
Kardiologia