Mitralis prolapsus

Kedves dr nő! 41 éves nő vagyok! A szív ultrahang eredményeim! aorta-asc: 30 aorta gyök/bill.kitérés: 25/19 art.pulm: 22.Bal pitvar: 38×45Jobb pitvar: 46 bal kamra: 52/31 Jobb kamra: 30.Septum: 8/15 Hátsó fal 9/14 EF: 69% TAPSE: 29 MAPSE: 17 normál tág kamrák,pitvarok,nagy erek jó szisztolés bal kamra funkció és jobb kamrai longit.kontrakcio pericardialis fluidum nincs,szegmentalis falmozgas zavar nincs.Intracardialis embolia forras,shunt: nem igazolhato.Aorta bill: 3 tasakos,ép mitralis bill: mellső vitorla prolabal II/IV mitr.regurg.tricusp .bill ép I.f.TI.pulm.bill: ép jelzett PI. Aorta v.max: 1,25 m/s art.pulm.v max: 0,80 m/s.E/A: 65/54,E: 11E/E: 5,9,DT: 190,MR-ERO: 0,19cm2,MR-RV: 29ml APSP: 17+10hgmm IVC: 17 VÈLEMÉNY: MPS,kp.foku mitralis regutgitációval.A kèrdèsem az volna,mit takar ez a lelet,kell e gyógyszeres vagy másfajta kezelés,illetve van e vmi teendőm! Egyèbként panaszaim nincsenek napi 2,5 mg con cor cort szedek magasabb pulzusra! Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitrális billentyű témában

Kedves Kérdező!

A mitrális billentyű prolapsusa azt jelenti, hogy nem zárnak össze rendesen a billentyű vitorlái. A II fokozatú regurgitáció (visszafolyás) nem súlyos eltérés. A visszafolyó vért jellemző értékek (MR-ERO: 0,19cm2,MR-RV: 29ml) alapján sem jelentős a billentyű kissé hibásan csukott állapotában a bal kamrából a pitvarba átjutó vér mennyisége. Az általános egészséges életmód a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legjobb természetes módja. Billentyűt javító konkrét természetes módszer nincs, de ez a billentyű betegség még aktív beavatkozást nem igényel.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. szeptember 30., 15:27; Megválaszolva: 2020. október 06., 23:57
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Covid 19 oltás
Kardiologia
Szív panaszok.
Holter eredmények