Szívultrahang

Kedves Doktornő! Mellkasi fájdalmam volt és ájulás érzetem két héttel ezelőtt. A sürgősségin azt mondták valószínű, hogy ez egy reflux folyamat volt és a gyomorsav a probléma, de javasoltak kardiológiai kivizsgálást és gasztroenterológia kivizsgálást is. Voltam kardiológusnál megnézte a sürgősségin készült leletemet, amin volt vérvétel, ekg és vérnyomás érték, majd azt mondta, hogy nem hogy nagy baj még kicsi sincs, de menjek majd vissza szívultrahangra. Ez a mai napon meg is történt. A következő van a leletemre írva: ECHOKARDIOGRÁFIA: Aorta vd.: 27mm, bal pitvar vd.: 24mm, bal kamra vd.: 41mm, bal kamra vs.: 24mm, hátsó fal: 7mm, septum: 9mm. E: 1 m/sec., A: 0, 79 m/sec., E/A: 1, 27, EF: 72% Vélemény: Parasternálisan alig vizsgálható. Csúcsról Normál üregrendszer, falvastagságok. Jó systoles funkció. Segmentális mozgászavar nincs. Mitrális mellső vitorla, jelzett regurgitációval prolabál. Diagnózis: R0740/3 - Mellkasi fájdalom, k.m.n.; I3410/5 - A kéthegyű billentyű prolapsusa Az orvos azt mondta, hogy minden rendben van, de az egyik billentyűm roskadozik és ez akár 100 évig is roskadozhat tünetmentesen. Nagyon megijesztett ezzel a kijelentésével. De semmi mást nem mondott, hogy valami teendőm lenne ezek után. Ön mint gondol a leírtak alapján a leletemről és még az lenne a kérdésem, hogy ennek lesz-e komoly következménye? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza mitrális billentyű témában

Kedves Kérdező, valóban nincs ok aggodalomra. A billentyű eltérés minimális, sok embernek van ilyen, ezt azóta ismerjük, amióta a szívultrahang vizsgálat modern készülékekkel történik nagy számban. A mitrális billentyűt képzelje el úgy, mint egy western kocsma ajtaja- amelyik kicsit túllendül a becsukódásnál. Éljen egészségesen, nincs speciális kardiológiai teendő. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. április 04., 14:53 ;Megválaszolva: 2016. április 06., 19:37
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mitralis prolapsus
Kedves dr nő! 41 éves nő vagyok! A szív ultrahang eredményeim! aorta-asc: 30 aorta gyök/bill.kitérés: 25/19 art.pulm: 22.Bal pitvar: 38×45Jobb...
Mitralis prolapsus
Üdvözlöm! Az elmúlt egy évben az orvos szerint,romlott a mitr prolapsusom! 1 fokozatrol.kettesre! A papiron ez áll! MPS,kp,foku mitralis...
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés