• Szervült pericardialis folyadék

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Nemrégiben voltam szívultrahangon, ami után a belgyógyászaton azt mondták, hogy minden rendben van a szívemmel, további teendő nincs. Mikor visszavittem háziorvoshoz a leletet, kérdezte, hogy a rajta szereplő "szervült pericard. fluidum"-ról nem mondták-e, hogy mitől lehet. Erről nem említettek semmit, illetve hogy ismeret hiányában én sem kérdeztem rá, és doktornő elmondta hogy mit is jelent nagyjából. Ezután utánanéztem én is, de számomra elég semmitmondó dolgokat találtam csak, illetve ugye mivel nem is értek hozzá, így inkább riogatónak tűnt a lehetőség, hogy akár konstriktív pericarditis is kialakulhat vagy más egyéb szövődmény. Igaz, sehol sem ugyanazt a szóhasználatot találtam, hogy "szervült" a folyadék, csak hogy "hegesedés" alakul ki. Így nem is tudom, hogy a kettő azonos-e. Illetve ezen kívül ahogy olvastam az 5-6 mm nagyságú rések is nagyobbak, mint a normális. A kérdésem igazából annyi lenne, hogy kell-e aggódnom a csatolt szívultrahang lelet alapján bármi szívprobléma miatt, vagy elég ha csak visszamegyek időközönként ellenőriztetni - mert igazából a kórházban még ezt sem javasolták. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szívburok témában

        Kedves Kérdező, ne ijedjen meg, jelentős eltérés valóban nincs a leírásban, a szívburok esetleges állapotváltozásának megfigyelésére javasolt kb. 3 hónap múlva szívultrahang vizsgálat panaszmentesség esetén is. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. június 04., 13:14; Megválaszolva: 2020. június 08., 23:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.