Valami nem stimmel

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 23 éves vagyok, fiatal leányzó. Az utóbbi években, főleg a mostani időszakban nagyon kellemetlen szívtüneteket érzek. Jártam már ezzel kardiológusnál, csinált szívultrahangot és 24 órás holter vizsgálatot. Szervi elváltozás nincsen, a pulzusom gyakran van 100 fölött. Amit érzek az inkább kellemetlen érzés, mint fájdalom. A kardiológus egy gyengébb szívritmus szabályzót javasolt. De csak átmenetileg éreztem hatását. Hogy ne titkoljak el semmit, és ezt a kardiológusnak is jeleztem, hogy dohányzom, fogyasztok koffeint normál mértékben, és nagyon nagyon ritkán sportolok. Ez gyanítom befolyásolja ezt... De sokszor éjszakánként arra az érzésre ébredek, mintha kihagyott volna a szívem egy másodpercre, vagy összevissza dübörög nap közben, nagyon zavaró! Egyetemista vagyok, mellette dolgozom is, de nem olyan nagy stresszfaktor ez az életemben, hogy ilyen tüneteket produkáljak. Nagyon tartok tőle, hogy valami más van a dologban, és félek hogy előbb utóbb elgyengül a szívem. A családban vannak, akik ilyen tünetekkel éltek/élnek. Édesapám részéről szinte mindenki, és anyai ágazatról is van olyan, akinek gyenge a szíve. Várom kedves jó tanácsát, javaslatait. Köszönettel és üdvözlettel: Kata

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar témában

Kedves Kérdező!

A panaszok hátterében állhat extraszisztolé (nem sorban érkező szívdobbanás) , ami többféle is lehet. Ez nem mindig kimutatható. Stressz , koffein , kialvatlanság, izzadékonyság, hormonális változások is fokozhatják az előfordulását. Érdemes lenne panasz alatti EKG-t készíteni, akár eseménymonitorral, alkalmas okos eszközzel. Későbbiekben a 24 órás EKG ismétlése is javasolt. Leletek birtokában lehet dönteni a további teendőkről. Addig is megpróbálható tünet enyhítésére magnézium tartalmú étrend kiegészítő előírásban rögzített módon történő szedése. Romló panaszok esetén háziorvossal vegye fel a kapcsolatot.

A dohányzás elhagyása mindenképpen javasolt a későbbi állapotromlás elkerülése érdekében.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. április 09., 09:25; Megválaszolva: 2020. április 14., 00:10
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás