• Mitrális prolapsus

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 1 hónapja voltam kardiológiai kivizsgáláson, mivel nem vagyok élsportoló (bár igyekszem mozogni) és a pulzusom éjjel akár 33-ig is lemegy, nappal átlagosan 48 és általában 70-ig szokott felmenni. Ezenkívül fáradékonyabb lettem, éreztem egy két plusz ütést, néha mintha légszomjam is lett volna diszkomfort érzéssel, és gyakran úgy érzem, hogy erősebben dobog a szívem. Mozgás után nyugalmi állapotban szintén érzem a ritmuszavart. Időnként a fejem is fáj. A vizsgálat tartalmazott Ultrahangot, Nyugalmi EKG-t, 24 órás ABPM és Holtert (ami csak 20 órát mért), az alábbi adatokkal: STATUS: ritm szívhangok kis syst klikk pm-al bpst IV bk-ben RR:141/70 EKG: s.r.elt nélk ABPM: enyhe HT felvethető, de nem egyértelmű (éjjel nem aludt) Id mell Holter EKG: végi sinus rtmus ST eltérés, pauza nem volt rel gyakori SVES rövid runokban, rel kavée KES Id mell ECHO: Enyhe mellső mitr. prolapsus. Jó syst és norm diast bk funkció. Jelzett MI A bill norm szerkezetű. Falmozg zavar nincs. NAPPAL Vérnyomás súlyozott átlag: 131/63 Pulzus súlyozott átlag: 48 (min. 33, max. 69) ÉJJEL Vérnyomás súlyozott átlag: 131/55 Pulzus súlyozott átlag: 40 (max. 47 min. 36) EKG tüskediagram: - Pitvarfibrilláció 8db - VES ütések 124db - SVes Ütések 1089 db - SV tachycardia/parox 1db - R on T 1db - ST eleváció 26db - Tachycardia 21db - Bradycardia 286db - QTc max: 1db A felvétel összesen 57122 szívütést tartalmaz az alábbi csoportosításban: Normál ütés: 97,88% VES: 0,22% SVES: 1,91% Az EKG domináns ritmusa: szinusz ritmus (96%) Supraventrikuláris ektópia: viszonylag gyakori SVES ütések és SV tachycardia/paroxizmus Ventrikuláris ektópia: viszonylag gyakori VES ütések Az ischaemiás események száma: 26 Átlagos RR távolság 1218 ms A 24 órás HRVti 66, ennek alapján a rizikó alacsony Az SDNN 321, ennek alapján a rizikó alacsony QT maximum 473 QTc maximum 479 Diagnózis: Prolapsus valv mitr ant (enyhe teendőt nem igényel) Hypertonia in obs. Extrasystolia supraventr. JAvaslat: 2,5 mg Nebilet, sz sz Valeriana relax Mellékeltem a 24 órás EKGból kiemelt részeket. Ezekkel a leletekkel, alacsony pulzussal nem kellene tovább vizsgálni a helyzetet, esetleg Terheléses EKG-val meghatározni a ritmuszavar természetét? Lényegesen jobb, amióta a Béta-blokkolót szedem, viszont nem tünetmentes. A fáradtság néha így is rámtör, illetve fekvő helyzetben esténként érzem az erősebb szívdobogást, valamint mozgás után a ritmuszavart továbbra is. Felhagytam a dohányzással és a kávé fogyasztással is. Alkoholt néha iszom, de volt már rá példa, hogy megszédültem amikor megittam egy felest. Nem tudom milyen irányban folytassam a kivizsgálást. Menjek kardiológiára konzultálni, vagy esetleg más irányba nyomozzak tovább? Kérjek egy teljes kivizsgálást, hogy nem -e valami rosszabb áll a tünetek mögött? 24H EKG képek: https://ibb.co/TKf1J07 https://ibb.co/ymTT8TC https://ibb.co/PMPzzY0 https://ibb.co/7bqDM35 https://ibb.co/m6Z7rRh

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Kérdező! A lakóhelyéhez közeli orvosi egyetem, kardiológiai központ ritmusambulanciáját keresse fel a esetleges speciális vizsgálatok illetve további teendők elbírálására. Leleteit vigye magával meg egy háziorvosi beutalót.Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. január 11., 18:01; Megválaszolva: 2020. január 15., 12:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mia teendő ha 35 a pulzusom