• Szív probléma, vagy mégsem ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő ! Mivel nem tudom minek lehet jelentősége a problémámat illetően egy kicsit korábbról kezdeném a leírást. 53 éves, vékony testalkatú férfi vagyok. Már jónéhány éve érzek időnként a jobb bordaívem alól egy pontból jövő fájdalmat, mellyel már voltam gyomor- és béltükrözésen, számtalan ultrahangon, de semmit sem találtak. Múlt év elején volt egy mélyvénás trombózisom és tüdőembóliám, mint kiderült genetikai hajlam miatt. Vagyis hogy konkrétan mi miatt indult be a vérrögképződés azt nem tudni. Utána a múlt év folyamán többször előfordult, hogy felment a vérnyomásom és/vagy pulzusom, ami miatt többször a sürgősségire kerültem, volt szív UH, terheléses EKG, holter, de sosem találtak konkrét okot, azt mondták minden bizonnyal pánikbetegség alakult ki az embóliánál átélt trauma miatt. A vérhígító ( Eliquis ) mellett folyamatosan szedek Frontint ( 0,25 mg reggel fél szem, este egész ), plusz ez év elejétől reggelente egy fél szem Concort ( kardiológus írta fel ) és magnéziumot. Az esetek egyre ritkultak, reméltem, hogy rövidesen teljesen megszűnnek, és akkor a nyugtatókat elhagyhatom. Nemrég újabb traumák értek, februárban elhunyt édesapám, és az állásomat is elvesztettem. Azután furcsa ütésszerű érzések jelentkeztek a szegycsontom alól, és olyankor - nyaki ütőérnél tapintva - a pulzusom kimarad. Készült EKG és vérvizsgálat is, azt mondták semmi baja a szívemnek, "csak" extra dobbanások vannak, minden bizonnyal az átéltek miatt. Azóta a traumák lassan lecsengtek, az extra ütések viszont még mindig elég gyakoriak, előfordul, hogy percenként 5 - 10 alkalommal is, különösen hanyatt fekvő testhelyzetben. A jobb bordaív alatti fájdalom is sokszor előjön. Egyébként fizikailag nincs panaszom, nem szédülök, nem fogytam, emésztésem és erőnlétem is rendben stb. Orvosi javaslatra időnként futni szoktam. Kb. másfél hete egy délutáni futást követően, nagyon rossz lett a közérzetem, a gyomrom ill. gyomorszájam környékén feszülést éreztem, és nagyon felment a pulzusom és a vérnyomásom. Szerencsére nem fulladtam, rendesen tudtam levegőt venni. Lepihenve a magas pulzus és vérnyomás visszament a normál ( sőt a normális alatti ) tartományba, viszont a gyomrom környéke nagyon rossz maradt. Aztán egész kis terhelés után is újra visszatértek a tünetek. Gyengének éreztem magam és "világvége" hangulatom volt. A szám folyamatosan ki volt száradva, bármennyit is ittam. Érdekes módon az extra szívverések teljesen elmaradtak. Aznap este mindez többször is megismétlődött, mígnem lefeküdtem aludni, remélvén hogy reggelre javul a helyzet. Éjszaka fel kellett kelnem inni, de a néhány lépés is elég volt hogy újra nagyon felmenjen a pulzusom. Megijedve attól hogy esetleg az embólia ismétlődik meg ( akkor is terhelésre jelentkeztek a tünetek, igaz, nem csak ezek ) bementünk a sürgősségire, de ott EKG és vérvizsgálat után nem találtak semmit. Utána még néhány napig csak pihenni tudtam, egyáltalán nem esett jól az étel, kevés elfogyasztása után is feszülést éreztem. A pulzus/vérnyomás felszökés szerencsére nem ismétlődött meg. Fokozatosan visszatértek az extra szívverések is. Azóta is naponta előfordul a "valami nincs rendben" érzésem, kisebb nyomás vagy fájdalom a mellkas-gyomor-máj környékéről, ill. a bal és jobb bordaívem alól. Folytatnám a kicsit intenzívebb testmozgást, de egyelőre nem merem. Múlt héten volt egy teljes vérkép vizsgálat, ahol csak a Westergren összetevő tért el a normálistól, értéke 1 volt ( a háziorvosom nem tulajdonít neki jelentőséget ). A kérdésem az volna, hogy a fentebb leírt, másfél héttel ezelőtti tüneteket Ön szerint mi okozhatta, belefér-e a pánikbetegség kategóriájába, vagy ha nem, akkor milyen irányban kellene továbblépnem. Készséggel elhiszem, hogy a szivemnek nincs baja, hiszen az elmúlt másfél évben nagyon sokat vizsgálták, ezenkívül voltam hasi ultrahang-, pajzsmirigy-, tüdőgyógyászati-, urológiai vizsgálatokon is ( a trombózis-embólia okait keresendő ), melyeknek szerencsére mindegyike negatív eredménnyel zárult. Előre is köszönöm a válaszát !

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Kérdező! Érdemes lenne esemény Holter vizsgálatot végezni, tehát a panasz alatti EKG lenne informatív a ritmuszavar jellegéről. Nagyobb kardiológiai központokban van lehetőség ilyen készülék biztosítására, lelet birtokában lehetne megmondani a további teendőket. A süllyedés (Westegreen) 1mm/h tényleg nem igényel spec. teendőt, ha más eltérés nincs, legfeljebb a következő labornál ellenőrizni kell. Nyilván a sok stressz is ront az Ön állapotán, a sport és feszültség csökkentő gyógyszeres kezelés jótékony lehet. Koffeintartalmú italok kerülése javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra 53917


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. május 10., 11:45; Megválaszolva: 2019. május 16., 08:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: