Mi lehet ez?

Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémámra. 26 éves vagyok, a panaszaim 20 éves koromban kezdődtek, szívritmus zavaraim vannak. Ez alatt azt értem hogy valamikor össze szorul és olyan érzés mint ha „kipréselődne” ez kb 1 másodpercig tart, ez naponta többször is van mostanában, (régebben kevesebb volt) a másik, hogy nagyon hevesen és hirtelen elkezd verni 180-190 es pulzussal, ekkor nehézlégzés és félelem van rajtam, elkap a pánik. (nem vagyok pánik beteg) Ez utóbbi szerencsére 3-4 havonta fordul elő, és átlagosan 10 percig tart, utána hála istennek el szokott múlni. tehát évente kb 4 alkalommal élek át ilyen „roham” szerű valamiket. nagyon meg szoktam ijedni ezek alatt. Voltam szív ultrha hangon 22 éves koromban akkor a kardiológus főorvos mondta hogy teljesen jó az ultrahang és minden negatív, és javasolta hogyha esetleg többször érzek ilyen tüneteket, csináltassunk terheléses EKG-t és 24 órás holtert is. Ezek után éltem tovább az életem, többnyire panaszmentesen, megvolt a szokásos 3-4 havonta 10 perces „roham szerű valami” majd az egyetemen testnevelés óra után ahogy emlékszem nyújtózkodtam egyet és ismét előjött ez a roham szerű valami nehéz légzéssel és 190 es szapora pulzussal. Szóltam a tanárnak, aki javasolta hogy hívjunk mentőt. így is lett, bevittek a sürgősségire de mire a kórházhoz értünk elmúlt ez a „valami”. itt utána csináltak sima EKG-t és vérképet, az EKG teljesen jó, a vérképben a szívenzimek is rendbe voltak, a Doktor úr csak annyit javasolt, hogyha legközelebb is érzek ilyeneket, akkor vizsgáltassam ki. Ezután eltelt megint pár hónap, és újra jelentkezett ez a tünet, így elmentem kivizsgáltatni részletesebben. Ismét csináltunk szívultrahangot, terheléses EKG-t és 24 órás holter vizsgálatot is, aol minden jó lett, minden negatív, Egyedül a holter EKG-n volt valami, amit korábban is említettem hogy kb 1 mp ereéig mintha össze szorulna a szívem és egy ütem kimaradna és utána dobban egy nagyot, vagy nem is tudom csak úgy szimplán össze szorul . Szóval ezt a holter EKG rögzítette, a Kardiológus Főorvosom azt mondta hogy ez egészséges szívnél nem probléma, és hogy szedjek magne b6 ot. Sajnos már nagyon elvagyok keseredve hogy mitől lehetnek ezek a szörnyű tünetek, szerencsére a roham szerű valami csak évente 3-4 x van, de ami jobban zavar hogy az összeszorulások már napi szinten többször is, van hogy 10-20 x össze szorul egy nap. Az utóbbi időben pedig végig gondoltam, hogy ezek a tünetek általában többnyire akkor vannak, ha helyzetet változtatok pl: hirtelen elfordulok valamerre, vagy leülök és a hasam préselődik, esetleg hanyat fekszem, vagy nyújtózkodok, akkor szoktam érezni ezeket a préselődéseket. Azt szeretném kérdezni a Doktornőtől hogy előfordulhat e az hogy nem a szívemmel van probléma, hanem valamilyen szervem akadályozza, esetleg valami borda vagy izom, ilyesmikre gondolok. A kardiológus főorvosom még javasolta hogy csináljak mellkasröntgent, de 3 hónapja csináltam tüdőszűrőt, (ez is negatív lett) és amikor menni akartam hogy megkérdezzem hogy lehet e mellkasröntgent csináltatni azt javasolták a tüdőgondozónál hogy feleslegesen ne sugároztassam magam. Szeretnék a dolog végére járni már, hogy mi lehet ez a probléma, mert ezek mellett nem tudok kiegyensúlyozottan élni, mindig bennem van a félelem, hogy mikor tör rám újra a roham szerű valami, és hogy mi lehet az. Tisztelt Doktornő, mi lehet ez? és milyen vizsgálatokat érdemes még csináltatni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar? témában

Kedves Kérdező, nagyon fontos lenne egy panasz alatti EKG felvétel (hosszabb panasz esetén akár ügyeletben is) , ez segítene dönteni a további teendőkről. A mozdulatokkal összefüggő panasz a mellkasi nyomásváltozásokkal is összefügghet, először egy alapos fizikális vizsgálatra lenne szükség a panasz tisztázására, illetve a panaszt okozó testhelyzetben egy EKG elvégzésére. Mivel már felfedezett provokáló tényezőt, érdemes lenne ismételni a Holter vizsgálatot is (24 órás EKG) . Ha mégsem lenne panasz a vizsgálat alatt, akkor javaslom, hogy menjen el az Önhöz közeli orvosi egyetem kardiológiai klinikájára, a ritmusambulanciára. Itt lehetőség van esetleg speciális esemény monitor kiadására, amely hetekig is Önnél lehet, és sikeresen rögzíthető lenne a panasz alatti EKG. (Néhány egyéb rendelőben is van ilyen felvétel készítésére alkalmas készülék.) Jobbulást kívánok! Tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. szeptember 09., 13:35; Megválaszolva: 2016. szeptember 11., 20:38
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ekg vizsgálat
Tisztelt Doktornő, Háziorvos csinált ekg-t, de volt némi eltérés viszont a doki nem.mondott sokat csak nem túl aggasztó, viszont még se hagy...
Szexuális együttlét közben...
Kedves doktornő/doktor úr! Semmi szívpanaszom nem volt eddig, habár a családban örökletes a cukorbetegség például, de engem eddig nem érintett. A...
Pitvarfibrilláció?
A kérdésem az, hogy a felvétel pitvarfibrillációt mutat? A felvétel enyhe, lassú, kismértékű séta után készült I-es elvezetésben, CheckmePRO...
Nyugalmatlanság, szapora pulzus
Üdvözlöm Doktornő! tanácsot, véleményt szeretnék kérni mert kicsit még mindig nyugtalan vagyok hogy minden rendbe van.Számomra hihetetlen, hogy...
Magas VES szám
Tisztelt Doktornő! Az utóbbi pár héten (1 hónapja) arra lettem figyelmes, mintha a légzésem megszakadna "kihagyna a légzésem egy ütemet". Ez az...