PSVT, furcsa rövid ütések

Tisztelt Doktornő! 29 éves nő vagyok, normál testalkatú korábban egészségügyi problémám nem volt. Január középén minden előjel nélkül nagyon heves szívdobogás tört rám vacsora után, az esti órákban. A kórházba saját lábon mentem be (csak pár méterre van a lakásomtól) , ahol PSVT gyanúval vizsgáltak, majd elküldtek laborra és kardiológushoz. A rohamot a kórházban sajnos nem sikerült EKG-val elkapni, mert mire áttoltak a vizsgálóba, addigra a roham elmúlt. A laborvizsgálataim rendben voltak (pajzsmirigy rendben) , az enyhe vas hiányt leszámítva. A kardiológián szív ultrahang során mindent rendben találtak. A vérnyomásom normális 120/80. A roham ideje alatt a pulzus 180 körüli volt, sajnos pontos érték nincs mert a kórházban képtelen voltak normálisan ellátni. Kaptam 24 órás holtert, ami nem mutatott ki elváltozást, mert rohamom az idő alatt nem volt. Jelenleg MagneB6-ot és Ferrovitet szedek. Hosszabb rohamom (5-10 perces) összesen 3x volt, vasalva manőverrel viszonylag hamar megtudom szüntetni. Ami miatt a segítségét kérem: van egy megmagyarázhatatlan tünetem, ami napi szinten előfordul 1x 2x. Sajnos nehéz megfogalmaznom. 1-2 másodpercig tart csak, olyasmi mint egy-egy "félredobbanás". Ilyenkor hirtelen kapkodom a levegőt és végig fut a testemen egy fajta bizsergés. Mintha valaki meg ijesztene. Szinte mindig akkor jelentkezik, ha ülök, vagy fekszek. Ez is PSVT tünete lehet, vagy ez másra utalhat? Kell ettől tartanom? Édesanyám a testvérem születése óta pszichózisban szenved, tejlázat kapott. Gyógyszerekkel stabil, azonban hajlamos a szorongásra. Lehetséges, hogy emiatt én is hajlamos vagyok a szorongásra és valójában pánik betegségem van, nem is PSVT-m? Nem mondanám nagyon stresszesnek a munkámat, itthonról dolgozom mint webfejlesztő, igaz sokat vagyok számítógép előtt. Köszönöm szépen a válaszait.

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar témában

Kedves Kérdező, a naponta jelentkező panasz extraszisztolé lehet, ezzel a legtöbb esetben nincs teendő. (Ez egy nem sorban érkező ütés, utána egy kis szünettel jön a következő, ezt érzi meg nagyobb dobbanásként.) A hosszabb és gyors szívdobogás valószínűleg ezzel nem is függ össze. A szapora pulzussal járó rosszullétek miatt az Önhöz közeli orvosi egyetemi kardiológiai központ ritmusambulanciáját keresse fel, van még néhány speciális módszer, amivel ki lehet deríteni, hogy mi okozza a panaszt, illetve ennek alapján lehet dönteni a további teendőkről. (Beutaló és időpontegyeztetés szükséges) Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. március 18., 00:23 ;Megválaszolva: 2016. március 19., 18:37
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmuszavar, reflux
Kedves Doktornő! Több mint fél éve diagnosztizáltak ritmuszavarral, kamrai és pitvari extrákkal (24 órás holter alapján napi ütések 8%-a megy...
Ritmuszavar
Szívritmus zavar a semmiből?
Terhességi szívritmus zavar
Szokatlan EKG: aggódjak?