szívbillentyű betegség

Kedves doktornő! évente járok a kardiológiai szakrendelésre, mert 4 évvel ezelőtt szívritmuszavart állapítottak meg.Nem kaptam rá gyógyszert, rendszeresen elmentem kontrollra. Ez évben a vizsgálat eredménye a következő: Az aorta gyök: 32 mm, aorta billentyű: ép. A bal pitvar: 37 mm. A mitrális billentyű ép. A bal kamra: 27/47 mm. A septum és a átsó fal: 12/12 mm. EF: 54% Mitr.Doppler E/A: 51/66 cm/sec. DT: 237 msec. MI: nincs. AI: I-II. fokú.PHT: 580msec. TI: I.fokú. Jobb kamra nyomás 28+10 hgmm. Falmozgászavar nem látható. PF: nincs. IVC: norm. tág. Pulzoxy: PO2 98%. Vélemény: Aorta regurgitatioja progressiot mutat.bal kamra dilatatio jelenleg nem látható.fél év múlva kontroll. A doktor úr szerint ez később súlyos problémákhoz vezet. Félek, hogy ez a billentyű probléma súlyos.1/2 évig nincs teendőm? Tehetetlen és kétségbe esett vagyok ezzel az információval.Köszönöm szíves válaszát!

Dr. Molnár Dóra válasza aorta billentyű hiba témában

Kedves Kérdező, nyugodjon meg, a leírás alapján a billentyű hiba még enyhe, valóban nincs vele teendő. A kardiológusa azért szeretné látni Önt egy fél év múlva, mert meg szeretné vizsgálni, hogy romlik-e. Ez azonban egyáltalán nem törvényszerű! Ha esetleg mégis romlik egy kicsit az aorta billentyű záródása, akkor sem kell azonnal billentyű cserére menni, ezek az értékek még távol vannak attól! A pajzsmirigy gyógyszer nem okozza a billentyű elváltozását. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. március 17., 11:12 ;Megválaszolva: 2016. március 19., 18:06
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívultrahang vizsgálat
Tisztelt Doktornő! Ma voltam kardiológiai vizsgálaton, ahová rendszeresen járok. A szívultrahang vizsgálat eredménye nyugtalanít, annál is inkább...
Szívbetegség
Stressz és pitvarfibrilláció
Érfájdalom utáni émelygés...
Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes...