Mitralis regurgitatio: II-es fokú és futás?!?

Tisztelt Doktornő! 35 éves vékony testalkatú nő vagyok. Évek óta vannak szívpanaszaim. Egyrészt ritmuszavaraim (kb 5 mp-ig tartó gyors, rendszertelen szívverés, melyet leginkább "beremegés"-ként, vagy extrák és kihagyások kombinációjaként tudnék leírni) , másrészt a baloldalamon fekve fulladok. Emiatt már sokszor voltam kivizsgáláson, pl éppen tegnap is. 3 éve már enyhe MPS-t és 1-es fokú regurgitációt diagnosztizáltak nálam, tegnap pedig ultrahang-kontrollon az orvosom azt mondta, hogy rosszabbodott az állapotom, a leletem a következő: mitralis bill jelentősen prolabál, MI: II, jobb kamrai nyomás norm.felső határán, tágabb hepatikus vénák, magas P hullám (ezt az EKG-n látta) , azt mondta, a dohányos, COPD-s betegeknél lát ilyet, pedig én egyáltalán nem dohányzom, de azt nem mondta, hogy akkor mitől lehet ez a magas P-hullám. A többi részlet rendben van: jó systoles funkcio, norm tág szívüregek, ép falmozgások, IVC: 20mm, AI: nincs, TI: nincs, stb. Javaslat: kardioedzés, 1 év múlva echokontroll. Szóban még elmondta a doktor, hogy heti 3-4-szer 30 percig fussak, mégpedig 140-es pulzusom legyen közben, ezt úgy számolta ki, hogy 220-35 (életkorom) =185*0.75. Az lenne a kérdésem, hogy ez nem veszélyes-e az én állapotomban, hiszen eddig nem edzettem semmit, és hirtelen elkezdeni még egy egészséges embernek is veszélyes, ebben a korban, ráadásul nekem itt van még ez a 2-es szintű regurgitáció is, meg a bizonytalan eredetű ritmuszavaraim, és a fulladás, no meg a leletemen lévő többi dolog melyeket említettem. Tehát Ön mit javasolna? Hogyan vágjak bele a sportba biztonsagosan? Egyáltalán szabad-e így "140-nel"futnom ebben a helyzetben? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza futás témában

Kedves Kérdező, természetesen fokozatosan kell felépíteni egy edzést, de hosszútávon a rendszeres mozgás minenképpen hasznos. Érdemes lenne először egy állapotfelmérés, majd ez alapján egy edzési terv kialakítása egy személyi edző segítségével. A billentyű hiba enyhe a leírás alapján, mérsékelt mozgás nem ellenjavallt. Tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. szeptember 26., 23:30; Megválaszolva: 2015. szeptember 30., 22:37
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szabad-e futnom
5 éve futok rendszeresen 5-15 km az utóbbi hónapban 3-4 szer előfordult, hogy néhány km után a pulzusom felugrik 190-200 / perc. Egyébként a nyugalmi...
Inappropriate sinus tachycardia
Bisoprolol, alacsony pulzus
Tisztelt Doktornő! Halmozott VES-re 2 napja napi 2x2,5 g Bisoprololt írtak fel. Pulzusom alacsony lett, (58) , vérnyomásom is. Meddig nem gond az alacsony...
Kamrai extrasystole
Wiwe eredmény kiértkékelés.