Sűrűn jelentkező szívpanaszok

Tiszteld Dr. Nő! 18 évesen MPS állapítottak meg nálam. Már tizenéves korom óta vannak szívpanaszaim, kihagyásérzéseim. Ezek ez idő haladtával egyre jobban erősödtek. Az utóbbi évekbenegyre több extraütést érzek, van, amikor órákon keresztül, akár egész nap. Ezek rendszeresen visszatérnek, átlagban 3-4 naponta. Kaptam beutalót kardiológiára. Kb. két hete voltam. Csináltak szívultrahangot, amin azt mondták, az MPS-en kívül más eltérést nem találtak. Volt 24 órás holter monitorizálás, (ami működés közben azt mondták leállt valami miatt) . Ezen 1490 VES, és 1164 SVES volt kimutatható. A többi számot nem írom most lenne, mert hosszú lenne. "Sajnos" pont azon a napon, amikor fent volt a holter, nem jelentkezett az a panaszom, amikor órákon át éreztem ezeket a plusz ütéseket, ilyenkor azt érzem, mintha remegne a szívem a mellkasomban, a pulzusom össze-vissza ver. És mivel nagyon megérzem ezeket, számomra ez nagyon zavaró, mert van amikor éjszaka is olyan erősen érzem, hogy nem tudok rendesen aludni. Ha nemcsak 24 órás, hanem esetleg többnapos holtert kaptam volna, akkor talán sikerült volna elkapni ezeket a sokszor egész nap tartó ritmuszavarokat. De sajnos újabb holtert nem kaptam, annak ellenére sem, hogy leállt működés közben, mondván, hogy ne foglalkozzam ezekkel az ütésekkel. Én viszont ettől nem nyugodtam meg. Ezenkívül kb. két hónapja érzem, hogy már kisebb terhelésre is fulladok, szédülök, szorít a torkom. A pulzusom már 1-2 perces mozgásra is (pl lassú lépcsőzés) felmegy 160-ra. Ha még tovább folytatom ezt a mozgást plusz 2-3 percig, ami tényleg nem intenzív, akkor már akár 180-ra is felugrik. Ilyenkor mindig jelentkeznek a plusz ütések, mégjobban, mint amikor nyugalmi állapotban vagyok. Továbbá terhelés hatására mellkasi nyomást és szúrást is érzek, és a vérnyomásom felmegy 170 fölé is. A kardiológián ezeket elmondtam, és reméltem, hogy egy terheléses EKG-ra kapok beutalót, és talán egy többnapos holterre is sor kerülhet. De sajnos nem kaptam, és annyit mondtak, hogy az extraütésekre béta-blokkolóként Lokrent szedjek naponta 10 mg-ot. De ha beveszem, akkor meg van, hogy lemegy tőle a pulzusom 50 per percre, a vérnyomásom pedig 90 alá, és akkor meg azért szédülök. Aztán már csak negyed szemet vettem be, de akkor sem lett jobb a helyzet. Sajnos nem tudom, mit csináljak, mi a jó megoldás. De ezek a panaszok egyrészt nyugtalanítók számomra, másrészt pedig sokszor megkeserítik a mindennapjaimat, mert sokszor még gyaloglás közben is le kell ülnöm, vagy megállnom. Szeretném megkérdezni, hogy hova fordulhatnék, ahol esetleg újra megnéznének holterrel, akár többnapossal, és csinálnának egy terheléses EKG-t? Én a XI.kerületben lakom a Móricz Zsigmond körtérnél, és valahol a közelben, ha tudna ajánlani egy kardiológust, azt nagyon megköszönném. De ha itt a környéken nincs, akkor valahol, ami nincs tőlem olyan messze. (Annyit szeretnék még zárójelben megjegyezni, hogy igaz, hogy depresszió miatt kezeltek már, és szorongás miatt is, azóta is rendszeresen járok pszichiáterhez, de ezek a panaszok nem akkor jelentkeztek. A terhelést már tíz évvel ezelőtt is nehezen bírtam, ami mostanra különösen felerősödött, a szorongásra pedig Rivotrilt szedek) Válaszát előre is köszönöm, és további kellemes napot kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Ritmuszavar témában

Kedves Kérdező! Mielőtt máshová fordul, érdemes lenne visszajelzést adnia a gyógyszert felíró orvosnak arról, hogy nem vált be az ajánlott terápia - sajnos, a legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül elsőre a megfelelő kezelést beállítani sok esetben. Elképzelhető, hogy más gyógyszert ír fel, vagy további vizsgálatot végez. Amennyiben a területileg illetékes szakrendelőben járt, és úgy gondolja, hogy a panasza nem lett kellő mértékben kivizsgálva, akkor a szomszédos kerületek rendelésein érdemes próbálkozni, de meg kell kérdezni, hogy fogadják-e. Ezenkívül számos kardiológiai magánrendelés található Budán, az internet segítségével a megközelíthetőség és a vizsgálat ára is megállapítható. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. szeptember 17., 11:38; Megválaszolva: 2015. szeptember 20., 21:43
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szokatlan EKG: aggódjak?
Ritmuszavar
Mitől ver a szívem erősen
erős szívdobogás
Jó napot! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mi okozhatja a problémámat? A napokban tűnt fel a jelenség, hogy hirtelen minden előjel...