Szívdobogás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néha hirtelen felgyorsul a szívverésem, hirtelen, olyan érzés mintha megakadna és nem tudna tovább dobbanni.Ilyenkor még a lélegzetem is megakad, máskor hirtelen köhögnöm kell. Nagyon rossz érzés, mert olyan is előfordult, hogy kicsit meg is szédültem ezalatt. Pár másodperc az egész, de félek nehogy valami komoly legyen. Sokszor érzem, hogy nyomja a mellkasom, és ez sűrűn van. De ez a szívdobogás olyan mintha ki akarna ugrani a helyéről. Korábban nem volt ilyen. A családban nincs szívbeteg. Ma voltam szív ultrahangon, de igazából nem nyugodtam meg, mert nem mondtak semmit. A papíromra ezeket az adatokat írták: Ao: 25 mm, Bp:36 mm, BK.Dd: 40 mm, BK.Ds: 22 mm, IVS: 9 mm, HF: 9 mm, EF: 76%. Norm.tágasságú szívüregek, jó globális bal kamrafunkció, szegmentális falmozgászavar nem látható. Mitrális insuff. jelzett. Tricuspidális insuff. I., Becsült pulmonális nyomás 32 Hgmm. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a kardiológiai lelet témában

Kedves Kérdező! A panaszt úgynevezett extraszisztolé okozhatja. Ez nem sorban érkező ütés, mely után rövid szünettel rendeződik a szívritmus. A panasz tisztázására javasolt 24 órás EKG monitorozás. A legtöbb esetben ez speciális kezelést nem igényel, kialvatlanság, fáradtság, stressz, nagy mennyiségű koffein is fokozhatja a panaszt. Recept nélkül kapható magnézium készítmény előírás szerinti alkalmazása enyhítheti a tünetet. A szív ultrahang lelet alapján a szív pumpáló funkciója jó, jól mozognak a szívfalak. Billentyű eltérést nem írnak. A jelzett mitrális áteresztés teendőt nem igényel, a becsült pulmonális nyomás minimálisan emelkedett. (Ennek hátterében pl. dohányzás is állhat.) Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. június 14., 18:14; Megválaszolva: 2014. június 16., 14:29
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...