Érdeklődés

Kedves Doktornő, ha két különböző kardiológus 3hónapon belül echokardiográfiás vizsgálaton mind a ketten magas pulmonális nyomást mértek,az egyik esetben 43Hmm-t,a másikban valamennyivel kevesebbet,valamint enyhe mitrális és háromhegyű billentyű regurgitációt észleltek, (az egyik csak a háromhegyűt) ,de ezek után a TEE vizsgálaton meg azt írták a leletemre, hogy TI hiányában kisvérköri nyomás nem becsülhető, és hogy a billentyűk épek,akkor lehetséges,hogy nem is magas a pulmonális nyomásom? És hogy még sincs regurgitáció? Lehetséges,hogy csak stressz miatt volt regurgitáció és magas nyomás az első két vizsgálatnál? Minden vizsgálat közben 130-140-es vérnyomás,hiperkinetikus keringés és falmozgások,és tachycardia is volt,pedig alapjáraton 50-60 körüli a pulzusom és alacsony a vérnyomásom.A TEE vizsgálat közben is magas volt a pulzus és a vérnyomás,hiperkinetikus keringés és falmozgások,viszont akkor vizsgálat előtt lokális lidocain és 1mg midazolam premedikációt követően vezették le az eszközt.Ez befolyásolhatta a pulmonális nyomást és a regurgitációt? (Az egyik echokardiográfián azt állapították meg,hogy a mellső mitrális billentyű megvastagodott,a hátsó vékony,a tricuspidalis billentyű vékony. A másik echocardiográfián: a billentyűk épek és Tricuspidalis regurgitatio. A TEE vizsgálaton semmit nem mondtak a billentyűkről,csak hogy épek.) Ilyenkor mi az igazság? Pszichiáternél is voltam már a félelem miatt (mert az echocardiográfián sövényhiány és egyebek is felmerültek) de a TEE ezt sem igazolta, negatív vizsgálat.A pszichiáter generalizált szorongást állapított meg.A pulzusom és a vérnyomásom is hónapokig nagyon magas volt a félelem miatt.Eleve szívroham gyanúja miatt kezdődtek meg a vizsgálatok.Ekg,48órás Holter,terheléses ekg...mindenhol “csak” apró eltérések,így elintézik azzal,hogy biztos a stressz,nem lehet bajom,fiatal vagyok.A légzésfunkciós vizsgálat is enyhe tüdőtágulatra utal,de az orvos azt írta,hogy ezt sem a klinikum,sem a görbelalakok nem támogatják,pszichés lehet.Kérdésem lenne még,hogy okozhatok e magamnak pusztán pszichésen folyamatosan magas pulmonális nyomást? Attól a perctől kezdve,hogy valakinek magas a pulmonális nyomása,mikor jelentkeznek az első tünetek,pl köhögés,légszomj,mellkasi fájdalom? Jelentkezik egyáltalán bármilyen tünet addig amíg a magas pulzusnyomás nem okoz szervi roncsolást,hanem egyszerűen “csak” magas a kisvérköri nyomás? Valamint,az normális ha valakinek fizikai vagy pszichés terhelés hatására magas a pulmonális nyomása, billentyű regurgitációja van,vagy tüdőtágulatra utaló légzése? Valamint az érdekelne még, hogyha a mitrális és háromhegyű billentyű vékony/megvastagodott/enyhe regurgitáció áll fennt, az születésem óta így lehet, vagy szerzett rendellenesség? Nem emlékszem olyanra, hogy reumás lázam lett volna például, viszont hosszú évek ótak voltak/vannak kezeletlen gyulladásos fogászati problémáim és fogágybetegségem. Látóidegsorvadásom van még,amit feltehetőleg apukámtól örököltem. Egyéb betegségről nem tudok. Nagyon köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza kardiológiai lelet témában

Kedves Kérdező! A pulmonális nyomás emelkedés nem pszichés eredetű. Ha azonban transzözofágeális (nyelőcsőn keresztüli) vizsgálat nem igazolt eltérést, akkor valószínűleg nincs is. Harmadik független vizsgáló esetleg egyértelműsítheti a helyzetet. Korábbi válaszban már leírtam a magyarázatot. Bármilyen betegség tüneteit ronthatja azonban a pszichés állapot, stressz, szorongás. A leírtak alapján nem tudom mi az oka az eltérésnek. Enyhe nyomásemelkedésnek nem feltétlen vannak érzékelhető tünetei. Az eddigi részletes kivizsgálás súlyos szívbetegséget nem igazolt, ezért a szorongás csökkentésétől jelentős javulás várható.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. április 30., 23:29; Megválaszolva: 2021. május 02., 15:15
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Szív
Üdvözlöm. Több éve járok szinte fel évente kardiológushoz. Állandó mellkas szív panaszaim vannak. Mellkas szoritas szív szúrás, karok zsibbadás...
Kardiologia
Üdvözlöm! Szűrés jelleggel kerestem fel a helyi kardiologus Doktornőt, aki a következőket írta nekem: jobb kamra 27, bal pitvar 37 mm Septum...
Kérem értelmezze a sziv mr leletét
eredmény 54%-ot lát 140 es pultusnál Ill.interventlicularis aszinkronia a jobb kamra késésévem.ill.kintraszt anyag adását követően a basalis...
Ez jo leletnek szamit?
Udvozlom! Az lenne a kerdesem, hogy az alabbi EKG es SzivUH lelet jonak szamit? Levegotlen helyen nagyon sokszor szedulok, panikbetegsegem ismert. PSVT-re...