Szívritmuszavar: komolyabb a problémám?

Tisztelt Doktornő/Úr! Körülbelül egy két hónapja jelentkeztek a panaszaim, nehézlégzést tapasztaltam, illetve heves szívverést. Akkor elvégeztek EKG-vizsgálatot, illetve tüdőröntgent, majd egyéb vizsgálatok után a tüdőgyógyászom asztmát állapított meg nálam. Nem sokkal később azonban erős szívdobogás-érzést tapasztaltam, normális pulzus és vérnyomás mellett is( 120/80 ill. 70-80-as pulzus). Ezen kívül úgí érzem olykor, mintha ritmuszavaraim lennének, ezt már vérnyomás-mérés közben is sikerült tetten érnem. Nem vagyok benne biztos, hogy a mellkasomban érzett dobbanás a ritmuszavar következménye, vagy esetleg az asztma okozza-e (esetleg a lerakódott váladékkal áll-e kapcsolatban), de mivel elég ijesztő, orvoshoz fordultam. Újabb EKG-vizsgálatot végeztek el rajtam, ami után azt mondták, hogy tanácsos 24 órát EKG-vizsgálatot is végezni, ezen kívül semmi komolyat nem mutatott a gép. A háziorvosom ugyanakkor pajzsmirigy-problémára gyanakszik, a vérvétel már megtörtént, vizsgálatra viszont csak két hónap múlva mehetek. Az orvosom ISoptint írt fel, de azt a betegtájékoztató elolvasása után nem merem beszedni, főleg mivel az asztmára való gyógyszerekkel nem is szedhető együtt (Alvescot használok). A holteres vizsgálatra május 29-én kerül sor, viszont aggódom, hogy esetleg komolyabb a problémám, a szívdobogás-érzés, illetve a vélt ritmuszavar naponta jelentkezik. Szeretném kérni tanácsát! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A szívbedobbanás oka valószínűleg extraszisztolé lehet, ezek olyan nem sorban érkező ütések, amelyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val, esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Kialvatlanság, nagy stressz, jelentős izzadás, nagyobb mennyiségű koffein is fokozhatja az extraszisztolék és egyéb ritmuszavar előfordulását. Kifejezett rosszullét, eszméletvesztés, tartós, gyors (100/perc feletti pulzus) ritmuszavar esetén ügyeleti ellátás igénybevétele javasolt. A kardiológiai vizsgálatig megpróbálható esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítmény alkalmazása, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. április 25., 12:34; Megválaszolva: 2014. április 27., 19:13
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mellkasrontgen
Volt pánikos
Extra dobbanások
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés