70%-os nyaki érszűkület

Tisztelt Doktor Úr/nő! Hetvenöt éves nagymamám nyaki érszűkülete miatt írok önöknek. Körülbelül hét évvel ezelőtt volt már műtátje nagymamámnak, akkor kitisztították a nyaki artériát, akkor 75%-os volt a szűkület. Ez után visszaesett 50% alá, és azóta fokozatosan, lassan szűkült újra. Idén tavasz elején volt vizsgálaton, akkor mindkét oldalon az érszűkület 50%-os volt. Most decemberben volt újra ultrahangon és az azt mutatta ki, hogy egyik oldalon 50%-os maradt, a másikon viszont 70%-ra emelkedett a szűkület mértéke. Nagymamám nagyon fél az újabb műtéttől, hetvenöt éves, és makacssága miatt nem biztos, hogy rá tudom beszélni egy újabb műtétre. A kérdésem az, hogy milyen egyéb módszerek, gyógyszeres kezelések lehetnek, melyek lassítják a nyaki érelzáródást. Van más út is a műtéten kívül? Illetve milyen következményei lehetnek, ha nem vállalja a műtétet? Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza nyaki érszűkület témában

Tisztelt Kérdező!

A 70 %-os nyaki verőérszűkület műtéti szükségességét érsebésznek kell elbírálnia.

A nyaki érszűkület különböző súlyosságú agyi keringészavart okozhat, amelynek különböző súlyosságú következményei lehetnek. Legsúlyosabb esetben végzetes lehet, járhat bénulással, vagy enyhébb tünetekkel.

Ideggyógyászati vizsgálat, vélemény is szükséges.

A nyaki érszűkület kezelésében fontos: vérnyomás rendezése, sztatin szedése (vérnyomáscsökkentőt, koleszterincsökkentőt szed) és ASA 100 mg szedése, amennyiben nincs rá allergia, gyomorfekély vagy más kizáró ok. Dohányozni tilos. Rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2012. december 19., 17:23; Megválaszolva: 2012. december 21., 21:56
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
nyakiér szükület
Tisztelt doktor úr/nő. Kérdésem a következő lenne. A férjemnek a héten nyaki ct vizsgálatot végeztek ennek az eredménye a következö: Mindkét...
Ugye nem szív eredetű? 2.
Érdemes orvoshoz fordulni ?
Lelet kiértékelés
Pulzustartomány