Indokolt-e a carotis műtét? -kérdéshez kiegészítő információ kérése

Tisztelt Doktor Úr! A carotis műtéttel kapcsolatos válaszát köszönöm. Ehhez szeretnék még kérdést feltenni. Az elkerülő ér teljes mértékben át tudja venni az elzáródott carotis szerepét? Ha igen, akkor egyáltalán miért merül fel a műtét lehetősége? Ha esetleg teljesen eltömődene a nyaki ér, az jár valamilyen következménnyel akkor is, ha az elkerülő ér rendesen funkcionál? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza nyaki érszűkület, műtét témában

Kedves Kérdező!

A nyaki érszűkület növeli a stroke rizikóját. Egyértelműen akkor kell műteni, ha fél éven belül volt stroke az érintett érterületen. Ha nem volt korábbi stroke, akkor is felmerülhet a szűkület műtéti megoldásának lehetősége az agyi érkatasztrófa megelőzése céljából, de ez egyéni mérlegelést igényel. Rutinszerűen nem kell műteni, gyógyszeres kezelés is kivédheti a stroke-ot, de ezek csak általánosságban mondhatóak el, minden beteg egyéni elbírálást igényel.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2020. szeptember 21., 16:39; Megválaszolva: 2020. szeptember 21., 17:34
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...