• Mikor indokolt (muszáj) elvégeztetni a Carotis műtétet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő, UH, majd ezt követően CT vizsgálattal 90%-os nyaki verőér szűkületet állapítottak meg és emiatt azonnali műtétet javasoltak. Nagyon megijedtem. Tüneteim nincsenek: nem szédülök, nem fáj a fejem, nem zsibbadnak a végtagjaim, nincs látászavarom. Sportosan élek, rendszeresen kerékpározom stb. Azt olvastam, hogy amennyiben nincsenek tünetek, akkor nagy valószínűséggel egy másik - elkerülő - érszakaszon megy végbe az agy vérellátása. Azaz, a beszűkült ér funkcióját átveszi egy másik ér és minden megfelelően működik tovább. Valóban olyan nagy a baj, hogy elkerülhetetlen a műtét? Nincs alternatíva? Köszönettel

        Dr. Fehér Gergely válasza a nyaki érszűkület, műtét, carotis stenosis témában

        Kedves Kérdező! A műtét elvégzésére abszolút szükség nincs. Ezt abban az esetben kötelezően ajánlott elvégezni, ha a betegnek a szűkülettel összefüggésben agyi keringészavar (stroke) lépett fel. Amennyiben ezt tünetmentesen, szűrővizsgálat során fedezik fel, akkor esetleges műtéti megoldás is szóba jöhet a haszon-kockázat gondos mérlegelésével, de gyógyszeres kezelés is megfelelő hatékonyságú lehet ezesetben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. szeptember 18., 16:14; Megválaszolva: 2020. szeptember 21., 08:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: