Jelentéktelen, vagy komoly probléma?

Tisztelt Doktor Úr / Nő! A következőben szeretném kikérni a szakmai véleményét. MPS-t diagnoztizáltak nálam 6 éve -16 évesen -. Mondhatni tünet mentes vagyok, egyszer-egyszer kap el évente a "gépszíj" (ha írhatom így) , hogy azt hiszem végem van. Normális a vérnyomásom, átlagban 110-130, a per érték is jó, nagyon ritkán kúszik 85 felé. A jelenlegi problémám az, hogy kb. pár hete egy bizonyos hirtelen jövő és olyan hirtelen múló dobbanást vagy inkább ütést érzek a szegycsontom mögött, vagy inkább azon a tájékon. Néha gyenge, és nyugalmi állapotban érzem, máskor fizikai terhelés alatt. A biztonság kedvéért, kértem gyógyszert a H.O-tól, mert gyomorsavra gondoltam (mert refluxom is egy enyhe sajnos) és elkezdtem szedni újra a nolpazat. Visszamentem, hogy nem szűnik a panasz, mondta szedjem újra a concor 1.25öst (amit régebben is szedtem) -talán szedése miatt voltam tünetmentes-? Kb. 2 éve elhagytam azt is, mert normális volt a pulzusom, de most szedem újra... és a tegnapi zöld lámpához futásom során... 2x is ütött a szegycsontomnál... nem tudom eldönteni, hogy most a szívdobogásommal együtt jön a nyomás-ütés érzés, vagy a lélegzetvételemmel [valamelyikkel biztos]! Változó, az előjövetele valamikor 2 hétig semmi, valamikor 1 nap 2x.is. Járok sportolni is, (hetente 1x 1 óra úszás) viszonylag stresszes életet élek az iskolám miatt. Érdekes az, hogy úszás közben nem jelentkezik, de pl. egy futás során nagyon előjön. Mégegyszer nagyon hirtelen jön, és már el is múllik, utána egy kicsit fura és már el is felejtettem! Ez most csak az én baromságom, vagy talán beszorul valahova a levegő? 2 hét múlva megyek kardiológushoz (véleményt kérni, orrsöv.mütétre) van ötlete, hogy mit kérjek tőle vagy amivel közelebb tudnám juttatni a megoldáshoz? 24 órás holter, vagy terh. EKG? Előre is köszönöm, de nem tudom hova tenni a dolgot! A háziorvosom is úgy néz rám, mintha én lennék az orvos, és ő a beteg. Nem tudom a helyzet komolyságát! Köszönöm mégegyszer!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szapora szívdobogás témában

Kedves Kérdező!

A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. (Az extraszisztoléra amúgy az MPS hajlamosító tényező.) Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Amíg eljut a vizsgálatra, addig is érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

Jobbulást kívánok, tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. október 11., 18:25; Megválaszolva: 2012. október 14., 20:22
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívdobogás!?
Szép estét kívánok! Szeretnék segítséget kérni. 4. napja érdekesen érzem maga. A gyomromból elindul egy ilyen ijedtség érzés, föl a nyakamig...
Reggeli magas pulzusszám
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi okozhatja a reggeli nagyon magas, 120-140 körüli pulzusszámot? 15 éve sinus tachicardiám van, az...
mi lehetett a baj?
Tisztelt Doktor, Pár nappal ezelőtt volt egy rosszullétem vezetés közben. Éreztem egyfajta melegséget a szívem körül és kezdett elsötétülni a...
Félelem...
Tisztelt DR. Ùr/Nö! Januárban voltam sügöségin mert tul nagy volt a pulzusom. Kiderült hogy azért volt mert hirtelen megeröltettem magam és addig...