Abláció utáni kérdések

Tisztelt Doktor/Doktornő! Első kérdésem hogy a pulzus és a szívritmus egy és ugyanaz -e? 2011.aug.végén SNRT és AVNRT miatt végeztek rajtam ablációt, 3 hónap múlva kellett mennem ekg holter vizsgálatra aminek az eredményére a doktor úr azt mondta jól sikerült a műtét néha még mindig kicsit gyors a szívritmusom de ha engem nem zavar nem kötelező gyógyszert szednem.Kérdésem az hogy valóban jó e az eredményem ha a HR min.51-91, a HR max.100-160, és a HR átlag 63-126-ig van a leleten az áll átlagos frekvencia 92 éjszaka normofrekvens, sinus ritmus.Tudni szeretném ezek valóban jó értékek-e a doktor úr szerint olyan típus vagyok akinek izgalom hatására akár 160-ra is felszalad a szívritmusa, és ez normális dolog? a műtét előtt azt mondták az a műtét célja hogy ezek a gyors verések megszűnjenek.Válaszát előre köszönöm Ui: jelenleg idegi panaszaimra szedek helex, citapram, rivotril tablettákat

Dr. Bene Orsolya válasza abláció témában

Kedves kérdező!

Lényegében a két fogalom ugyanaz. A 160-as pulzus nyugalomban tényleg sok lenne, de fizikai terhelés hatására nem szokatlan (jó lenne tudni, mit csinált akkor, amikor a készülék ezt rögzítette) . Fontos különbség a terhelésre, izgalomra kiugró pulzus és a fenti ritmuszavarok (SNRT, AVNRT) között, hogy előbbi esetben fokozatosan gyorsul, majd lassul a szívverés, míg utóbbiaknál hirtelen, nagy dobbanással indul (és szűnik meg) a ritmuszavar, ez általában a Holteren is jól elkülöníthető. Tehát, ha fokozatos gyorsulás volt látható az EKG-n, akkor nem valószínű, hogy a ritmuszavar tért vissza.

Kérdés: 2011. december 27., 17:22 ;Megválaszolva: 2011. december 30., 22:49
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Foghúzás abláció előtt
Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy egy január 9i foghúzás befolyásolhat-e az ablációban bármit? Ugyanis nem kaptam...
Katéter abláció utáni életmód
Egy hete vagyok túl katéter abláció beavatkozáson. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő elteltével lehet zuhanyozni, úgy hogy a sebet is éri a...
Panaszok abláció után
40 éves kp testalkatú, nagyobb betegségben soha nem szenvedő sokat utazó (autó, repülő) közepesen stresszes életet élő, vezető beosztású...
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas