Hirdetés
      • Alkoholizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem megy sehová, nem csinál semmit, csak iszik és egész nap alszik. Normális ez? Ez az alkoholizmus egyik fázisa vagy egyéb betegség lehet? Néhány éve egyszer elment alkoholizmus gyógyításával foglalkozó szakemberhez, nem volt szimpatikus neki a doktor, azóta hallani sem akar róla. Mit lehet tenni?

        Kovácsics Bernadett válasza a alkohol témában

        Tisztelt Kérdező! Nem, nem normális, ami történik. Az alkohol szorongás és feszültségoldó hatású is lehet, a kilátástalanságot és elkeseredettséget rövid távon, átmenetileg akár oldhatja is, de a problémák nemhogy megoldódnak, de súlyosabbak lesznek emiatt. A vírushelyzet miatt a szokásosnál is nehezebb talpon maradni, célokat kitalálni és megvalósítani, 65 évesen ez talán még súlyosabb. Egyenlőre érdemes lenne megkérdezni tőle - természetesen csakis józan állapotában -, hogy érzi magát, mi bántja leginkább - az őszinte odafordulás nemvárt jó következményekkel járhat. Érdemes azt a kérdést is feltenni, hogy szerinte mi lehet a vége, ha továbbra is így folytatja az életét? Végül fontos lenne megtudni, hogy mi az elképzelése, hogy mi segíthetne neki (nyilván az első válasz, hogy semmi), de legyünk kitartóak - ami az Ő elképzelése, azon a vonalon lehetne/kellene elindulni. Bármi mást rákényszerítésen érezhet. Lehet, hogy ez a beszélgetés először nem feltétlenül vezet sikerre, de azt tapasztaltam, hogy a valódi odafordulás és érdeklődés előbb-utóbb eredményre vezet. Mindenképpen fontos lenne kapcsolatban lépnie a szóban forgó személy háziorvosával is, jeleznie a helyzetet. Kitartást kívánok Önnek a segítésben!


        Kérdés: 2020. május 20., 20:59; Megválaszolva: 2020. május 21., 10:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem megy sehová, nem csinál semmit, csak iszik és egész nap alszik. Normális ez? Ez az...
        Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van. Ebből a két kicsi (ikrek; 12) versenyszinten sportol (egyik kosarazik, a másik kézilabdázik). A két...
        Kedves Doktornő! Olyan kerdesem lenne, hogy mekkora a valos veszelye annak, hogy ha alkalomszeruen 1-2 havonta 1x fogyasztok marihuanat illetve amfetamin akkor tartos pszihozis alakuljon ki? Mennyivel veszelyesebbek ezek a szerek mint az alkohol?...
        Tiszteletem! A kérdésem az lenne hogy hány hétig kell egyfolytába mindennap egy keveset (nem részegségig) alkoholt inni ahhoz, hogy az ember rákapjon, és elvonási tünetek jöjjenek elő? Antialkoholista vagyok, az egyik barátom féltem...