Kancsalság

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kancsalsággal kapcsolatban szeretnék Öntől tanácsot kérni. 25 éves vagyok. Kórtörténetemről annyit kell tudni, hogy pici koromban a bal szemem befelé kancsalított, amire kaptam is állandó szemüveget, illetve évekig rendszeresen takartuk a jól látó szememet, hogy helyrejöjjön. A kezelésnek hála szép fokozatosan javult a szemem, ám pár évvel ezelőtt, arra lettem figyelmes, hogy a bal szemem elkezdett időnként kifelé kancsalítani. Elmentem orvoshoz aki megállapította, hogy valószínűleg túlhordtam a szemüveget és ezért "indult el" kifelé a szemem., Hogy ez helyrejöjjön kaptam hasábos szemüveget és rendszeresen tornáztattam is a szemem, és úgy tűnt, hogy egyre jobb eredményeket érek el, egyre kevesebbszer fordul elő a kifelé kancsalítás. A problémám azonban ott kezdődik, hogy az utóbbi időben a munkámból kifolyólag rengeteget kellett számítógép előtt ülnöm, az addig elért szép eredmények pedig egycsapásra rosszabbodni kezdtek. A legfurább az egészben pedig az, hogy a tükörbe nézve én úgy látom, hogy a bal szememen állandósult egy kismértékű kifelé kancsalítás, (ha távolba nézek akkor nagyobb mértékű), viszont bárki akire ránézek azt mondja, hogy a bal szemem, csak úgy, mint kiskoromban, inkább befelé húz., Hogy lehet az, hogy egy szem mindkét irányba tud kancsalítani? Távolba nézéskor nagymértékben kifelé, viszonylag közelre fókuszáláskor pedig befelé. Milyen szemüveget lehet ilyen esetben használni? Meg lehet valahogy gátolni ezt a "vándorlást"? Válaszát/tanácsát előre is köszönöm! Tisztelettel, Adél

Dr. Papp Júlia válasza kancsalság témában

Tisztelt kérdező! Közelre természetes, hogy befele kancsalít a szem -, de biztos nem erre gondolt. Részemről, amikor már operálva is volt a szem és a szemüveg is kérdéses szeretek a kályhától elindulni. Pupilla tágításban pontos lemérés, kancsalság szög mérése közelre távolra, korrekció nélkül és korrekcióval. Ha valóban nagy fokú a kifele kancsalítás szöge mérlegelném az újra operálást. Ha kis mértékű akkor a pizmás szemüveg, decentrálás stb. lenne a járható út a megfelelő dioptriával. A szemizmok túlzott igénybe vétele, nem megfelelő erősségű szemizmok terhelhetik annyira a szemizmokat, hogy a "vándorlás" megtörténjen, ezért kellene a legelejéről újra vizsgálni a kérdést.

Megválaszolva: 2011. július 20.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Rejtett kancsalság, prizmás szemüveg
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt volt egy migrénes rohamom (életemben először), amely a látásom elhomályosulásával indult, majd ezt követte fejfájás...
Szédülés.- szemmozgató izmok
Tisztelt Doktor úr! Időnként enyhe szédülést érzek. Labor, széklet eredményeim teljesen rendben vannak. Kardiológián EKG, 24 órás vérnyomásmérés rendben,...
Tompa látás
A jobb szememen (kancsalság miatt) születésemtől kezdve tompa látás van. A szakorvos tájékoztatása szerint arra a szememre egyáltalán nem látok. Kicsit sokkolt...
Szemfájdalom, kancsalság
Tisztelt Dr.Úr! Kicsi koromtól a jobb szemem befele kancsalított, így kamaszként megoperáltattam. 1997-ben a SOTE Klinikán egy professzor műtött, úgy tudom...
Kancsalság elleni műtét vakság esetén
Tisztelt Zoltán! Gyermekkoromban egy baleset következtében elvesztettem látásom egyik szememre. Ez a szemem jelentős mértékben kancsalít. Jó néhány évvel...
Kell-e ilyen erős szemüveg?
Tisztelt Doktor Úr! Lányunknak, az 1 éves rutin szemvizsgálaton azt állapították meg, hogy szemüvegre van szüksége. Ennek oka, a 2 szem közötti magas...