Szembetegség miatt szülés császármetszéssel?

Kedves Doktor Nő/Doktor Úr! Néhány héttel állok a szülés előtt és most hallottam véletlenül, hogy a magas dioptria miatt esetleg nem engedélyezik a természetes szülést egyes szülészek. Sajnos már a szemészetre nem kaptam - csak szülés utánra - időpontot, ezért szeretném segítségét kérni. Egy éve voltam szemvizsgálaton, akkori eredményeket tudom csak leírni: jobb szem: -3, 5 D cyl tg 175 F=1, 0 bal szem: -5, 0 D cyl tg 180 F=1, 0. Mko szemmozgások szabadok. Réslámpás vizsgálattal mko finom subepithealis homályok. A szemlencse átvilágításakor mko. cataracta nem látható. Üvegtest biomikroszkópos vizsgálattal: mko. tiszta.Ophthalmoscopia: mko. kornak megfelelő fundusok. Topográfia: Mko típusos astigmia, progresszió nincs. Mko 577um Pachymetria. Ezen eredmények alapján Ön engedélyezné a természetes szülést? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papp Júlia válasza szülés témában

Tisztelt kérdező! A kismamák szülés előtti szemészeti vizsgálatát a fontos esemény miatt soron kívül szokták végezni (! ) , hiszen nagyon fontos lenne a vizsgálatok sorrendje. Nem mindegy, hogy néhány hetes újszülött baba mellől, két szoptatás között kell felkeresni a szemészeti szakrendelést. A leírt dioptria szerencsére nem "igazi" rövidlátás, "csak" astigmia, a szem görbületi eltérése. Az egyik tengelyben nem is mérthető dioptria eltérés, azaz 0, 0D. A szaruhártya vastagsága is megfelelő. A szemfenék leírásában sem volt eltérés észlelhető. Ezek alapján valószínű, hogy a szülész orvos sem tartotta különösebben indokoltnak, sürgősnek és a szülés vezetése szempontjából nagyon fontosnak a szemészeti vizsgálatot. Ennek ellenére, ha nyugtalanítja beszélje meg szerintem a szülészével és ennek függvényében kérjenek sürgős vizsgálatot, ha indokoltnak érzi.

Kérdés: 2011. március 23., 14:56; Megválaszolva: 2011. március 24., 11:53
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szürke folt
Tisztelt Doktor úr! A 17 éves lányomnak kb. 8 hónappal ezrlőtt megjelent egy kis fix szürke folt a látóterében a jobb szeme előtt, ami nem úszkál...
Retina szakadás, perifériás...
Tisztelt Doktorúr! Az elmúlt hónapban kétszer volt retina szakadásom, amit lézerrel műtöttek. Kezelőorvosom perifériás degenerációt említett....
Szemprobléa
A Feleségem nevében: Szemem előtt fekete pontok kavarodnak, akkor is ha behunyom a szemem, korábban bal szem bal sarkában 3-4 napig fényes villogások...
Rövidlátás
14 évesen kaptam első szemüvegem, de akkor már egy ideje nem láttam tisztán. A lencsék -2.50 D és -2.25 D voltak. Évekkel ezelőtt azt mondták, már...
Szemvizsgálat eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi leletet kaptam kézhez. A vizsgáló orvos nem emlitette, hogy lenne tennivaló. Önnek mi a véleménye...