• Létezik-e, hogy a szürkehályog műtétnél beültetett szemlencse elmozdul?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Édesanyámnak 2009. évben mindkét szemén szürkehályog műtétet végeztek. Már kérdeztem Önt ezzel kapcsolatban akkoriban. A bal (az első) műtét nem igazán jól sikerült, azóta is Anyukám úgy érzi - és látja is, ez biztos  nem bebeszélés -, hogy a bal szeme sarkában árnyék van. Az orvosa, aki műtötte, azt mondta, ezen már nem tud változtatni, mert ha hozzányúl, elveszítheti a látását.

        Tegnap Anyukám éjjel 3-kor felébredt és nem látott. Úgy érezte, mintha elmozdult volna a beültetett lencse a bal szemében. Felkelt, kibotorkált a fürdőszobába, megmosta, dörzsölgette kicsit, aztán visszafeküdt, elaludni nem tudott az izgalomtól, ijedtségtől. A látása csak hajnali 5 óra felé állt helyre, azóta jól van és ismét rendesen lát, most, mikor ezt a levelet írom, már beszéltünk telefonon, jól ébredt, mondta, ne izguljak, menjek nyugodtan dolgozni, nincs semmi baj, az eltelt idő a rossz ébredés óta 30 óra időtartam.

        Kérdésem: mi lehetett ez? Elmenjünk sürgősen szemorvoshoz, vagy mi a helyes viselkedés? Lehet ez vérnyomás probléma? Kezelt magas vérnyomása van Anyunak, ha háziorvos méri kb. havonta, a gyógyszer mellett is általában 130-140 a vérnyomása.

        Szíves válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Boza Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! A látás átmeneti elhomályosodása - főleg hajnalban röviddel a felkelés után - több ok miatt is bekövekezhet. Részben keringés okra vezethető vissza, főleg ha érelmeszesedés is ismert a háttérben. Gyakori, hogy száraz szem betegsége esetén éjszaka, amikor nincs pislogás a szaruhártya nem kap elég tápanyagot, nedvességet és csak sokszori pislogásra, a szemkörnyék megmosása után regenerálódik megfelelően. Viszonylag sok időbe telik, mire teljesen kitisztul a  látás. Amint írta is szürkehályog műtétet követően műlencse van a szembe beültetve. Nagyon ritkán ez is kimozdulhat, kibillenhet. (Önmagában ez nem szokott homályos látást okozni és ritkán szokott magától, spontán rendeződni.) Az is igaz, hogy a vékony hártya, lencsetok főleg idős korban nagyon sérülékeny, szakadékony, így a második műtét a lencse "visszamozdítása" nagyon nagy rizikóval jár. Ha fokozódnak a tünetek, többször is előfordul a látás elhomályosodása akkor belgyógyászati és szemészeti kontroll vizsgálat is javasolt lenne. (Az eredménytől függően műkönny csepp, módosított vérnyomás csökkentő terápia, keringésjavítók stb. alkalmazhatóak.)


        Dr. Papp Júlia, szemész
        urológus Itt kérdezhet

        Dr. Mészáros Lajos
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-23 08:24:00; Megválaszolva: 2010. február 23., 08:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: