Szem szárazság, szemfájás

Tisztelt Doktor úr! Jövő héten mindenképen felkeresek egy orvost, amennyiben szükséges. Viszont, hajlamos vagyok túlaggódni minden apró testi,szervi tünetet és a pánikrohamig hajszolni magam. Így, hogy nyugodtabb hétvég előtt álljak, a legjobbnak látom, ha kikerem egy szakértő véleményét. Pár napja (de már évekkel ezelőtt is tapasztaltam), mintha fájna a bal szemem. Enyhe, szúró érzés felül a felső szemhéjam felől érzem. Nagyon száraznak is érzem egyébiránt azt a szememet., Amikor lehunyom nem komfortos, mintha nem tudna ellazulni. Sokat aludtam a napokban, reméltem így segít, de sajnos nem. A háziorvost felkerestem, mert először kötőhártyagyulladásra gondoltam, nem fogadnak. Ellenben felírt egy antibiotikumos szemcseppet látatlanban. nem piros, szerintem nem váladékozik. A látásom nem változott azóta. Ilyen idegentest érzéssel tudnám megfogalmazni (enyhe). Már a legrosszabbakra gondoltam. Sajnos hajlamos vagyok rá! Kérem nyugtasson meg, hogy ez akár egy átlagos mindennapos probléma is lehet. Irodai dolgozó vagyok, sokat vagyok gép előtt is. Sokat olvasok., De ennyire még nem tapasztaltam., Ami még fontos információ lehet, hogy 2 hete lehetséges Covidos voltam, ugyan későn teszteltem és a tesztem negatív. Nem tudom lehet - e köze hozzá, bár, mint említettem ilyen tünetem már volt korábban, nem túl gyakran. Mit tehetnék addig is, ameddig nem látja orvos, mivel tudnám magam nyugtatni! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, Pallagi Petra

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Hölgyem! Sajnálatos módon a Háziorvos Kollégák - helytelenül - mindenkinek antibiotikum tartalmú cseppet írnak fel, bármilyen szemészeti panasza van. Ráadásul az egyik legkevésé hatékony hatóanyagú antibiotikumot szokták.. A leírása alapján száraz szemre gondolnék én is, ennek típusairól, tüneteiről, kezeléséről bővebben is olvashat a Webbeteg.hu-n. (Ezt jelenleg nem részletezném.), Ami ilyenkor a terápia alapját képezi a tartósítószermented műkönnyek és a szemhéjhigiénia/szemhéjtoilette alkalmazása. Írta, hogy jelenleg felső légúti megbetegedése is zajlik, amire antibiotikumot szed. Itt meg kell jegyeznem, hogy ilyen esetekben előfordul, hogy vírusos kötőhártyagyulladás alakul ki, de az Ön által csatolt fotó alapján nem gondolnék erre. Menjen el egy szemészeti vizsgálatra, ott mindenképpen ajánlanak valamit, addig is ha szeretné próbáljon ki egy tartósítószermentes műkönnyet (nem feladatom pontos terméket javasolni, de ne Visine szemcseppet), naponta 3-5x. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. január 14.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Száraz szem betegség
T. Doktor Úr! A szemeszeten legutóbb csak érágasságot állapították meg, más egyebet nem. Korábban Schirmer érzéstelenítéses tesztet végeztek 5, 10 mm-es...
Schirmer teszt
Kedves Doktor Úr! Egy picit összezavarodtam azzal kapcsolatban, hogy az érzéstelenítés nélkül végzett vizsgálat esetében azt az információt kaptam, hogy az 5...
Schirmer teszt
T. Doktor Úr! Pár hónappal ezelőtt végeztettem egy Schirmer tesztet (félve attól, hogy Sjögren szindrómám van - antitestek rendben). Egyik szememben 10 mm,...
Keratopathia, Corneregel és...
Tisztelt Doktor úr! 80 éves vagyok, multifokális lencsés szemüveget viselek közel 20 éve. Az utóbbi időben (4-6 éve) szemszárazság tünete jelentkezett nálam,...
Eres szemek
Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt, most már...
Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb, mint a bal, de nem mindig., Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon kitűnik...