Keratopathia, Corneregel és műkönnytipusok ajánlása

Tisztelt Doktor úr! 80 éves vagyok, multifokális lencsés szemüveget viselek közel 20 éve. Az utóbbi időben (4-6 éve) szemszárazság tünete jelentkezett nálam, gyulladás kíséretében. A szemorvos Tobradex gélt írt föl nekem, műkönny állandó használatát javasolta, valamint megállapította, hogy a jobb szememben a szaruhártyán apró, tűszúrás szerű pontok láthatók, (Keratopathia, sorvadás esetleges jelei). Ez utóbbi kezelésére javasolta a Corneregel szemgél állandó használatát, főleg este. A szteroidos gél hatott, szemeim rendbe jöttek... Azóta (kb. 2 éve) még egyszer szükség volt a Tobradex-re, aztán maradt a műkönny (Ocutein sensitive, Vizol 0,4 %...) és a Corneregel. Kb. 2 hete újból idegentest érzés jelent meg mindkét szememben. A régebbi szemorvosomat nem tudom elérni, a XVI. ker.-i egészségházban a szemorvos komoly gyulladást állapított meg, Tobradex helyett Flucon cseppet írt föl, műkönnyként a Thealoz Duo-t ajánlotta, a szaruhártya problémát nem említette és azt mondta, hogy ne használjam a Corneregel-t, mert- úgymond- tele van tartósítószerrel. Ez utóbbi kezelést bő hete végzem, panaszaim nem szüntek meg teljesen (1-2 tünetmentes nap után újra jelentkezik a könnyezés...). Elnézését kérem a történetem hosszú ismertetése miatt . Az Ön tanácsát szeretném kérni, főleg a Corneregel szemgél használatát illetően (mármint, hogy káros lehet a tartósítószer tartalma miatt). Különben, a Flucon cseppek elfogyasztását követően, ha nem leszek panaszmentes, vissza megyek a doktornőhöz... A régebben használt Ocutein sensitive, valamint Vizol 0,4% műkönny megfelelőnek bizonyultak, egyelőre a Thealoz nem hozott változást .. Szíves válaszát hálásan köszönöm! Tisztelettel, Kovács Edit

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Hölgyem! A leírás alapján az eddigi panaszait megfelelően kezelték, sok esetben én is kiegészítem a műkönny terápiát, a műkönnyzselét egy kevés szteroiddal. Amennyiben fenntartó dózisra van szükség én is inkább az enyhébb szteroidokat javasolom hosszútávon (lásd Flucon). Abban igaza van a kollégának, hogy a Corneregel benzalkoniumklorid nevű tartósítószert is tartalmaz, azonban jelenleg ez az egyetlen olyan műkönnyzselé, amely, dexpanthenolt is tartalmaz. Szóval, én szoktam javasolni a használatát, mert több az előnye, mint a hátránya, de megértem az ellenvetést. Szóba jön helyette a Starazolin Complete és a VizolS nevű műkönny, mely ugyancsak, dexpanthenolt tartalmaznak. (Én nem szoktam javasolni a Thealoz Duo-t, mert vannak szerintem jobbak, de sokan használják, kiváló eredménnyel.), Amit még kipróbálnék az Ön helyében az az olajos réteget is pótló tartósítószermentes műkönnyek (pl. Cationorm, Systane Balance/Complete, Artelac Triple Action) Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2023. március 02.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Száraz szem betegség
T. Doktor Úr! A szemeszeten legutóbb csak érágasságot állapították meg, más egyebet nem. Korábban Schirmer érzéstelenítéses tesztet végeztek 5, 10 mm-es...
Schirmer teszt
Kedves Doktor Úr! Egy picit összezavarodtam azzal kapcsolatban, hogy az érzéstelenítés nélkül végzett vizsgálat esetében azt az információt kaptam, hogy az 5...
Schirmer teszt
T. Doktor Úr! Pár hónappal ezelőtt végeztettem egy Schirmer tesztet (félve attól, hogy Sjögren szindrómám van - antitestek rendben). Egyik szememben 10 mm,...
Eres szemek
Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt, most már...
Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb, mint a bal, de nem mindig., Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon kitűnik...
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj. Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4 hónapja...