Eres szemek

Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt, most már számtalan és csak folyamatosan jönnek elő. Szemészeten több alkalommal voltam. Egy évig viseltem kontaktlencsét, utána nem. Számtalan tünettel diagnosztizáltak és ezáltal sok szemcseppel is. Pl a Tobrextől csak rosszabb lett. Műkönnyet használok, párásítóm is van, szemhéjamat tisztítom és melegítem, omega 3-at is szedek, de semmi hasznát nem látom. Pislogáskor a könnyem miatt homályosodik a kép, ezért a lemérések alkalmával mindenféle adatok jönnek ki, gyakorlatban mikor a szemüvegeim elkészülnek zavaróan erős, nem tudom őket megszokni. Fényre, mesterséges fényekre érzékeny. Időnként, ha becsukom és köröztetem a szemem, homokérzet van. Rövidlátó vagyok a bal szemem -3.00 a és jobb -3.75. Negyed negyed dioptriával kevesebbet viselek, mert még ez az egy szemüveg, amit kb. értelmesen sikerült elkészíteni. Bár megjegyzem vannak napok vagy kedvező időjárási viszonyok, amikor a jobb szememre a 3,50-re is jól látok. Allergiavizsgálatom negatív (kivétel a pozitív kontroll), angiológián voltam, vérképem (kisebb vashiány), de rendben. Nem vagyok cukros és a pajzsmirigy is elvileg normális. Vérnyomásom szintén. Szemkenet vizsgálat kétszer volt, de bőrön lévő baktériumok vannak csak. Merre mehetnék tovább? Mit érinthet még a szem? Biztosan nem normális ez és nem csak esztétikai probléma. A napjaim mennek rá erre, tönkretett lelkileg. Mindamellett az arcomon is van néhány ér, ami nem tudom érinti-e ezt. Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Hölgyem! Többször átolvastam a panaszait, és minden alkalommal arra gondoltam, hogy a száraz szem betegségből fakadó szemfelszíni gyulladás magyarázhatja a panaszokat. Ilyen esetekben elkerülhetetlen, hogy minimális dózisban szteroid szemcseppet/kenőcsöt alkalmazzunk - az Ön által is említett szemhéj toilette, tartósítószermentes műkönnyek és egészséges életmód mellett. Javasolnám, hogy autoimmun betegségek miatt immunológiai/reumatológiai góckutatás is induljon. Érdemes egy nagyobb szemészeti centrumot választani, ahol nagyobb a tapasztalat a szemfelszíni gyulladásokkal kapcsolatban. A látáspanaszokat valószínüleg ez magyarázza, és tudom, hogy nagyon nagyon kellemetlen érzés lehet egy ilyen állapot a mindennapokban. Sajnálatos módon ennél többet ilyen formában nem tudok mondani. Remélem segítettem.

Megválaszolva: 2022. október 31.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Száraz szem betegség
T. Doktor Úr! A szemeszeten legutóbb csak érágasságot állapították meg, más egyebet nem. Korábban Schirmer érzéstelenítéses tesztet végeztek 5, 10 mm-es...
Schirmer teszt
Kedves Doktor Úr! Egy picit összezavarodtam azzal kapcsolatban, hogy az érzéstelenítés nélkül végzett vizsgálat esetében azt az információt kaptam, hogy az 5...
Schirmer teszt
T. Doktor Úr! Pár hónappal ezelőtt végeztettem egy Schirmer tesztet (félve attól, hogy Sjögren szindrómám van - antitestek rendben). Egyik szememben 10 mm,...
Keratopathia, Corneregel és...
Tisztelt Doktor úr! 80 éves vagyok, multifokális lencsés szemüveget viselek közel 20 éve. Az utóbbi időben (4-6 éve) szemszárazság tünete jelentkezett nálam,...
Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb, mint a bal, de nem mindig., Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon kitűnik...
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj. Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4 hónapja...