Eres szemek

Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt, most már számtalan és csak folyamatosan jönnek elő. Szemészeten több alkalommal voltam. Egy évig viseltem kontaktlencsét, utána nem. Számtalan tünettel diagnosztizáltak és ezáltal sok szemcseppel is. Pl a Tobrextől csak rosszabb lett. Műkönnyet használok, párásítóm is van, szemhéjamat tisztítom és melegítem, omega 3-at is szedek, de semmi hasznát nem látom. Pislogáskor a könnyem miatt homályosodik a kép, ezért a lemérések alkalmával mindenféle adatok jönnek ki, gyakorlatban mikor a szemüvegeim elkészülnek zavaróan erős, nem tudom őket megszokni. Fényre, mesterséges fényekre érzékeny. Időnként ,ha becsukom és köröztetem a szemem, homokérzet van. Rövidlátó vagyok a bal szemem -3.00 a és jobb -3.75. Negyed negyed dioptriával kevesebbet viselek, mert még ez az egy szemüveg amit kb. értelmesen sikerült elkészíteni. Bár megjegyzem vannak napok vagy kedvező időjárási viszonyok, amikor a jobb szememre a 3,50-re is jól látok. Allergiavizsgálatom negatív (kivétel a pozitív kontroll) , angiológián voltam, vérképem (kisebb vashiány) , de rendben. Nem vagyok cukros és a pajzsmirigy is elvileg normális. Vérnyomásom szintén. Szemkenet vizsgálat kétszer volt, de bőrön lévő baktériumok vannak csak. Merre mehetnék tovább? Mit érinthet még a szem? Biztosan nem normális ez és nem csak esztétikai probléma. A napjaim mennek rá erre, tönkretett lelkileg. Mindamellett az arcomon is van néhány ér, ami nem tudom érinti-e ezt. Köszönöm előre is a segítséget.

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Hölgyem!

Többször átolvastam a panaszait, és minden alkalommal arra gondoltam, hogy a száraz szem betegségből fakadó szemfelszíni gyulladás magyarázhatja a panaszokat. Ilyen esetekben elkerülhetetlen, hogy minimális dózisban szteroid szemcseppet/kenőcsöt alkalmazzunk - az Ön által is említett szemhéj toilette, tartósítószermentes műkönnyek és egészséges életmód mellett. Javasolnám, hogy autoimmun betegségek miatt immunológiai/reumatológiai góckutatás is induljon. Érdemes egy nagyobb szemészeti centrumot választani, ahol nagyobb a tapasztalat a szemfelszíni gyulladásokkal kapcsolatban. A látáspanaszokat valószínüleg ez magyarázza, és tudom, hogy nagyon nagyon kellemetlen érzés lehet egy ilyen állapot a mindennapokban.

Sajnálatos módon ennél többet ilyen formában nem tudok mondani. Remélem segítettem.

Kérdés: 2022. október 25., 13:41; Megválaszolva: 2022. október 31., 11:05

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb mint a bal de nem mindig. Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon...
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj.Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4...
Szem szárazság, szemfájás
Fényérzékeny szem kellemetlenül...
Tisztelt Doktor Úr! A szemem egész nap annyira fényérzékeny, hogy kellemetlen nyitva tartani, még a szobai világítás is zavarja. Ujabban már az...
Mi a tünet éa kezelése
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22: 00 óra felé...