Leletek

Tisztelt Doktórnő! úr! A következő leleteim vannak! Leleteim: 2009.04.24 Föv. Bajcsy-Zsilinszki Kórház Angiológia Factor V gén Leiden mutáció Heterozigóta mutációt hordozó MTHFR gén C677T mutáció Heterozigóta mutációt hordozó 2010.05.19 Hiretlen megszédültem, heves szívdobogásom és bal oldali végtag zsibbadással kerültem az Ózdi Almási Balog Pál Kórházba. Ahonnan továbbküldtek a B-A-Z Megyei Kórház Stroke ambulanciára. Beutaló Dg: Agyi infarctus a cellebrális ütőerek rögösödése miatt I6330 Treápia: 12mg Noortropill, 100ml Salina infúzió, 5mg Nebilet tabletta 2010.04.19 Stroke ambulanciás status: Belszervileg: Cor, pulmo, abd: fizikális vizsgálattal kóros eltérés nélkül. Neurológiailag: tarkó szabad, meningealis izgalmi jel nincs.Pupillák kerekek, egyenlőek, fényre jól reagálnak.Uval nem deviál.Normotonia, pareis nincs.Ko. egyenlő, kp. Élénk sajátreflexek, kóros reflex nincs.Érzőköri eltérést nem jelez.Romberg helyzetben jól megáll, vakjárás iránytartó.Célkiséretek minden végtagon pontosak.Sphincterzavart nem jelez.Lebenytünet nincs. Psychésen: éber, tiszta tudatú, orientalt. Vélemény: I10H0, D6820 Hypertonia, TIA in ter. ACA l.d. Trombophylia Javaslat: Jelenleg acut stroke teendőt nem igényel.Laborvizsgálatok (INR, vérkép, folsav, homoccystein) mellékelve a sűrgősségieknek. Koponya Ct: A III. és IV. kamara középvonalban, a liquorterek norm. Tágságuak. Az agyálományban körülírt densitaseltérés, vagy térfoglalás nem látható. Visszautaljuk Ózd belgyógyászatra további observatio, cardiológiai kivizsgálás céljából. 2010.05.22.-én szintén ezekkel a tünetekkel visszakerűltem az Ózdi kórházba. Status: C-P-A: fizikalisan eltérés nélkül.RR: 140/90 Hgmm, P: 100/min. EKG:Sr, kp. Tipus, norm.átv.idők, érdemi repol zavar nem látható. Neurol: tiszta éber tudat.Pupillák kerekek, egyenlőek, végtagparesis nem igazolható.Rombergben kifejezetten bizonytalan.Vezetett szemmozgások vizsgálatakor (nystagmus megitélésére ill. szemmozgató idegek vizsgálata) , amennyiben az oldalra tekintést vizsgáljuk jól látható, hogy oldalra tekintéskor a két szemtengely sikja elcsúszik (nem csupán szélsőséges helyzetben! ) és ilyenkor kettőslátást jelez ill.heveny szédülést! Terápia: 12gr Nootropil iv.5mg Concor Vélemény: G4590 Átmeneti agyi ichemiás attak (TIA) k.m.n. Javasolt: Mivel a 3 nappal ezelőtti neurológiai leírás kapcsán nem szerepel, hogy a szemmozgások vizsgálatakor kóros eltérés állt volna fenn, így ezen tünet novumnak tekinthető, azonban lényeges szerepet játszhat a beteg szédüléses panaszaiban.Újboli neurológiai vizsgálatát kérem és további szakirányú th. Megítélését. T. Stroke ambulancia! Kérem a beteg fentiek alapján történő ismátelt szakvizsgálatát, további szakirányú th. Megítélését, sz.sz szakirányú osztályra történő felvételét. 2010.05.23 BAZ-Megyei Kórház Stroke ambulancia Miskolc Staus: RR.134/81 Hgmm P: 69/min Meningealis izgalmi jel nincs. A látóterek conf.-an épek. Anisocoria nem látható. A spontán és parancsolt szemmozgások minden irányban szabadok.Vezetett szemmozgások vizsgálata során oldalra tekintéskor az azonos oldali bulbus nem tér ki a kp.vonalol túlra (abducens paresisnek látszik) , azonban ez nem konzekvens.Ebben a helyzetben kettősképet jelez.Nystagmus nem látható. A tac. Ingereket mk. Arcfélen felismeri, ko. Egy.-nek jelzi. A fogmutatás symm. A szájpadívek symm., az uvula nem dev. A nyelvcsúcs nem dev., atrophia, fascixc.nem látható.Kp-nél kissé élénkebb, ko. egy.s. reflexek.Py-jel nem váltható.Paresis, latens paresis nincs, invol.mozgás nem látható.Érzőköri eltérést nem jelez tact. Vizsgálattal.Bemondáa alapján megtartott sphincter-működés.Romberg helyzetben megáll. Koponya Ct során vérzés, térszűkítésre utaló jel, kiterjedt emoll. Nem volt látható. Vélemény: Diplopia. Trombophylia. Hipertonia. H5320, D6820, I10H0 Jacaslat: obs. Alatt szemmozgászavara megszűnt, állapota javult, panaszai jelentősen enyhültek.Tekintettel erre, valamint arra, hogy novum eltérést a Ct-n nem látható, ezért sürgős osztályos felvételét nem tartom szükségesnek.Koponya MRI vizsgálatra előjegyezzük, ennek eredményével neurológiai kontrollra jelentkezzen a területileh illetékes neurológiai szakrendelésen. 2010.06.03 Almási Balogh Pál Kórház Belgyógyászati szakrendelés Status:Sovány testalkat. Bör: Kp. Pigmentált, norm.turgorú, icterus, cyanos nincs.Látható nyálkahártyák: kp. Vérbőek.Nyelv: nedves, nem bevont.Garatképletek: békések, kóros eltérés nem látható.Pajzsmirigy mko.-i lebenye norm.nagyságú, göbmetntes. Melkas: szimetrikus, mko-n jól kitérő rekeszek, tompulat nincs. Pulmo: puhasejtes alaplégzés, zörej nem halható. Cor: tiszta, ritmusos szívhangok, zörej nem halható. RR: 110/80Hgmm Pulzus: 60/min Abdomen: Appendectomia hegvonala. Melkas szintjében puha betapinthato.Defense, kóros rezisztencia nem tapintható., nyomásérzékenységet nem jelez. Hepar lien: nem nem elérhetőek.Vesetájak szabadok.Kp. élénk bélhangok, loccsanás nincs. Mozgásszervek: alakilag épek.Gerinc ütögetésre nem érzékeny. Perifériás artériák a felső és alsó végtagokon is jól tapinthatók. Neurológia: Meningealis izgalmi jel nincs, organukus neurol eltérés nem igazolható. EKG:Sr frekvencia.: 71 PQ: 0, 12 QRS: 0, 08ST II¬_III: AVF-felkapott, T. AVL:sekély positiv ST: _V4-6 sajka szerű.TV 2-6: positiv Az EKG monitorizálássa kapcsán változás nem volt észleltehő.ES nem jelentkezettSaturatio monitorozás során SPO-2: 98% Laboreredmények: MCV: 96, 0 fl 82, 0-92, 0 MCH: 31, 2 g/d 27, 0-31, 0 CHCM: 35, 2 g/dl 27, 0-31, 0 MPV: 8, 6 fl 9, 0-13, 0 LYMPH: 43, 1 % 20, 0-41, 0 Se.Fe 7, 60 umol/l 10, 75-28, 66 TSH: 0, 392 mU/l 0, 490-4, 670 Free T3: 9, 870 pmol/l 2, 272-5, 340 Free T4: 19, 73 pmol/l 9, 13-23, 80 Javasolt terápia: 1X1 Nebilet, Syncumar INR-függően, 3x3mg Folsav, szükség esetén Frontin 0, 25mg, 1X1Metotryhin Javasolt: Előjegyzése van szemészetre, kardiolófiára, reumatológiára. Vasoaktiv-infuzios kezelés jav. Összesen 7 alkalommal, 100ml salina/3g Nootropill 2010.06.05. Almási Balogh Pál Kórház Sűrgőségi Osztály Háziorvos utalja szakrendelésünkre.Déli órákban megszédült, fejét melegség öntötte el, melcsont közepén erős nyomásérzés, heves szívdobogásérzés, bal kar zsibbadás lépett fel.Kb 20 perc mulva panaszai enyhültek, majd OMSZ által adott Nitromint-sprayra csaknem megszüntek. Status: Kp táplált, pulmo felett érdes sejtes légzés, pangás nincs, ritmusos szivmüködés, has puhabetapintható.Nyomásérzékenység, kóros resistencia nem tapintható, vesetájak szabadok, mozgásszervek épek.Kp élénk sajátreflexek.RrS, r, fr 75 min Avr T neg V3-V5T magas positiv. Therápia: 100ml salina/6gr Nootropill iv. 2010.06.16-2010-06.22 Kórházi Zárójelentés Almási Balogh Pál Kórház Diagnosis: G4500 Vertebrobasilaris syndroma, D6820 Egyéb véralvadási faktor örökletes hiánya, I10H0 Magas vérnyomás-betegség (elsődleges) , R51H0 Fejfájás Vizsgálatok: RR: 120/80 Labor vizsgálatok: 2010.06.15 Protrombin idő: 29 s Protrombin szint: 27, 7% INR: 2, 46 CK: 105 2010.06.21 Protrombin idő: 38, 4 s Protrombin szint: 19, 4% INR: 2, 72 EKG:Sinus ritmus. Fr.: 70/min. PQ: 0, 12 sec. QRS: 0, 08, sec. ST II-III. aVF felkapott. T aVL sekély poz. ST V 4-6 sajkaszerű TV 2-6 magas poz. Alkalmazott terápia. 7x 100ml Salina+3g.Nootropill 2010.07.09 Reumatológiai szakrendelés Jelen panasz: Forgó jellegű szédülést érez, főleg álláskor ill fekvéskor jelentkezik fejfájással együtt, mely tarkótályon kezdődik és ko-a válik.Vállizomzat fájd. Mk keze remeg, kezéből tárgyakat nem ejt ki. Egyéb mozgásszervi panasza nincs.Vizelet, széklet rendben.2 hó alatt 10kg-ot fogytt.Étvágytalanabb.2009 ben L-gerinc Ct-discus protrusio, L5, S1, discopathia, spina bifida. Felvételi status: Járás norm.Fok háti kyposis.C gerinc üt érz, kimozog.Vállak szabadok. M. trap nyom érz. L gerinc anteflexio kissé szükebb.Könyök, csukló szabad.Ökölképzés teljes.Szorítóerő teljes.Fv-i érző reflexkör ép.B.o. lasseque végállásban jelzett.Csípők szabadok, térdek kissé ropognak.Bokák szabadok.B. lábszár lat felén hypesthesiat jelez.Renyhébb reflexek. Therápia: Fortedol géllel-UH, NC masszázs ki írva. Diagnózis. M5130 Egyéb meghatározott intervertebrális discus degeneratio.R42H0 Szédülékenység, R51H0 Fejfájás 2010.07.15 Szemészeti szakrendelés Status.: Balra tekintéskor b.o. bulbus elmarad, kettőslátást jelez. Elmondása szerint kettőslátása változó intenzitással jelentkezik.Fundus ép. Diagnózis: Diplopia, Paresis nervi abd.l.s. 2010.07.30 Koponya MRI A koponyáról proton T2, diffusios és FLAIR súlyozott axiális, T2sagitális, T2 FS és T1súlyozott coronális felvételek készültek. A 2 hónapja készült CT-vel mindenben megeggyező negatív koponyaűri status.Gátolt diffuzió sem észlelhető. 2010.09.10 Kardiológiai Szakrendelés Status: Asthesiás.Card. comp.Cor felett ritmusos szívvhangok, zörej nem definiálható.Cor nem majus.Pulmok felett érdes légzés, pangás nincs. Has: Puha, betap, kórós resist, nyomásérzékenysék nem tap. RR: 130/80 Hgmm EKG: sr. Fr.70/min., jobb tipusú norm.görbe ECHO: 32mm-es aortagyökben, 21mm-re szep. Aorta bill BP.38mm JK 20/30mm. A mitralisok tükörkép mozognak. A mitr. Mellső vitorla lazább szerkezetű, de eggyértelmű prolapsus nem látható.Falak szinkron jól mozognak. A septum 11mm HF.10mm DD49mm EF73% Csúcs felől: Norm. Arányúnagyságú szívüregek.Szegmentalis falmozgási zavar nem látható. A bal pitvarban jelzett mitr regurg Mitr E 0, 6m/sec A 0, 7m6sec Bal kamrai kiáramlási sebesség: 0, 9m/sec CW-vel. 1, 2m/sec AL nincs. TI jelzett számított pulmo nyomás. 30 Hgmm Subcostalisan: Az interatrialis septum folyamatos PF nincs.IVC 14mm Vélemény.:Szegmentalis falmozgási zavar nem látható, jó bal kamra syst. Functio, relax.zavar. MPS heamodinamikailag jelentéktelen mitr. regurg-al.Jelzett tricusp. Regurg Javasolt.: Részletes endocrinologiai kivizsgálás(Pajzsmirigy UH, labor, esetleg izotópos vizsgálat) a Methotyrin további szedése az endokrin. Vizsgálatokig ill.ezt követően az endocrinologussalkonzultálva.Card szempontbol teendőt igénylő eltérést nem találtam, panaszai a hyperthyreosishoz társuló kísérő jelenségként értékelhetőek.Gyógyszeresen az Nebilet egyenlőre megfelelő, pulzusszám fügvényében erőteljesebben bradycardizáló beta blokkolóra váltás(pl.5mg Concor) megfontolandó.Évente csard. Kontroll elegendő. 2010.11.23 Endocrinológiai Szakrendelés 2010.06.04.TSH.0, 392uU/ml.FT4: 19, 73pmol/l.FT3: 9, 87pmol/l. 2010.08.05.TSH: 2, 283uU/ml 2010.08.11: 3 Gen.TSH2, 283mU/l 2010.10.12.TSH: 8, 605uU/ml FT4: 11, 16pmol/l. 2010.10.13. Pajzsmirigy ultrahang: J. lebeny 22X20X58mm.Isthumus 3mm. B. lebeny 20X17X55mm. A lebenyek homogenek, kifejezetten jól vascularisaltak. A nyakon egyéb kóros nincs. Tenyér hüvös tapintású, kp.nyirkos.Tapintással a pm. Norm. Nagys. Területének megfelelően göb nem különíthető el. Vélemény.Kezelt hyperthyreosis, jelenleg hypofunctioba való átcsapás áll fenn. A korábbi adatok alaőján T3 hyperfunctio valószínűsíthtő. Javaslat: A Metotryhin teljes elhagyása, ezt követően2, 5 hó mulva TSH, anti TPO, FT3, FT4 lelettel kontrol javasolt a további teendő elbírálása céljábol. 2010.10.29 Nyaki Gerinc RTG Lelet: Nyaki lordosis megtartott, corpusok átl. Magasak, peremek épek, iv. rések kissé szűkebbek.Nyaki borda nincs. 2010.11.11 Neurológiai szakrendelés Status: A legutóbbival (2010.05.22) mindenben eggyező neurol. Status.Novum nem észlelhető. Vélemény: Diplopia (volunaris? ) H5320 trombophylia Javaslat: Neuroopthalmonológiai vizsgálat, kettőskép vizsgálat, otoneurológiai vizsgálat végzése. 2010.11.05 Neurooftalmonológiai szakrendelés Neurooftalmonológiai lelet:Szemmozgások vizsgálatánál balra tekintéskor bal oldali, jobb oldalra tekintéskor jobb oldali abducens gyengeségnek megfelelő, de csak átmenetileg jelentkező mozgászavar. Amennyiben nem voluntaris jellegű, az esetben nuclearis agytörzsi szemmozgás zavarnak tekinthető. Verticalis irányokban agytörzsi mozgászavar nem észlelhető. Manifest pareticus preif. szemizom mozgás jelenleg nem észlelhető. Pupillák rendben. Reakciók renyhébbek, de megtartottak. Tensio: 13-14 Hgmm Törőközegek tiszták. Fundus: épp papilla határok, mko. laposan szélig érőnek tűnő excavatio, mely irányban továbbvizsgálását javaslom (GI) . Egyébként kornak megfelelő funduskép. Látótér: szabad CFF 40-41 Hz Diplopiája tekintésparesissel kapcsolatos esetlegesen. Megállapított diagnózis: Tünetileg Diplopia, Obs 2011.01.05 Otoneurológiai vizsgálat Audiológia: Bo. 2000 Hz-en enyhe fokú idegi halláscsökkenés, j.o. ép hallás. Otoneurológiai vizsgálat: Spontán nistagmus finoman felfelé ir, balra ill előre tekintésnél. Félremutatás nincs. ROM BERGBEN megáll. Vakjárás bizonytalan. Célkíséretet pontosan végzi. Fej impulzusteszt negatív. Követő szemmozgás jó. Calorikus vesztibuláris reakció: jo. fokozott bo.csökkent. Hallpike manőver. pozitív, balra csapó nistagmus. Pozicionális vizsgálat során balra fordulásoknál, felfelé ill. balra csapó nistagmus jelentkezik. Vélemény.: Verticalis nystagmus mellett hátsó ill. oldalsó ívjárat paresis finom tünetei észlelhetők, MRI agytörzsi eltérést kizárt. Javaslat.: Epley manőver gyakorlása, Betaserc tovább, panasz esetén ideggyógyászati kontroll. 2011.01.19 Szemészeti Szakrendelés Hess függöny vizsgálat: Vélemény: A hess függöny vizsgálatnál megjelenő eltérést okozhatja két oldali abducens paresis, vagy pajzsmirigy tulmüködés miatt kialakuló EOP-ra jellemző kétoldali rectus internus kötőszöveti megvastagodás. 2011.02.01 Labor vizsgálat 3rd Gen. TSH 2, 477 Free T3 4, 580 Free T4 17, 25 2011.02.08. Endocrinologiai szakrendelés Panasz: Előző kontrolvizsgálaton a gátlószer th. Elhagyását javasoltuk, mely után 1 hét múlva szívdobogásérzés, fogyás jelentkezett, mely miatt a korábban szedett Metotryhin th-t folytatta fél tbl. Formában. 2011.02.01 Labor vizsgálat 3rd Gen. TSH 2, 477 Free T3 4, 580 Free T4 17, 25 Tenyér hüvös tapintású, kp.nyirkos.Tapintással a pm. Norm. Nagys. Területének megfelelően göb nem különíthető el. Vélemény.: Kezelt hyperthyreosis Javaslat.: Miután jelenleg egyensúlyi állapot véleményezhető a jelenlegi th. Folytatása javasolt, 6 hetente fvs+TSH kontrollal.3 hónap múlva fvs+TSH, FT3 lelettel kontrol. Jelenleg szedett gyógyszereim.:Syncumar 3mg, Betaserc 16mg 3X1, Nootropill 2X1, Frontin0, 25mg 1-2-1, Folsav3mg 3X1, Nebilet 5mg 1-0-1/2, B vitamín komplex 2X1, Emozul 1X1, Metotryhin kétnaponta fél tbl. Panaszaim: Reggel a legroszabb, kettőslátásom van, forgó jellegű szédülésem, heves szívdobogásom. A lábaimat erőtlennek érzem, ha lépcsőzök akkor mindkét lábam remeg.Vizeletemmel is baj vanReggelente a vízfogyasztásomtól is függetlenűl sűrűn van.Cukorbetegségem nincs.Reggeli gyogyszereimet ha beveszem, akkor a szívverésem a normálisra csökken álltalában 72 szokott lenni percenként.Valamelyik nap reggel a heves szívverés mellé szúró melkasi fájdalmat éreztem ami levegővételre fokozódott.Háziorvosom nitromint sprayt fujt a nyelvem alá kétszer, amitől elmult ez a panasz. Akkor csinált ekg-t amire azt mondta hogy a T hullámok hegyesek.Hírtelen vannak hangulatváltozásaim, időnként behomályosodik a látásom. Már reggel fáradtan ébredek. Minden éjszaka erősen izzadok.Van úgy, hogy koncentrációs zavaraim vannak. Nem tudom mi lehet velem a baj, mert van, hogy egy kis időre jobban vagyok, de ezek a panaszok mindig visszatérnek. Doktornő szerint mi lehet velem a probléma? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Laca

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza stroke témában

Kedves Laca!

Úgy gondolom a kérdésére a válasz a leírásában megvan. A szédülése pozitionalis, azaz testhelyzettől függő szédülésnek felel meg, a vestibularis torna végzése jó hatású lehet, ezt honlapunkon megtalálja. A kettőslátás oka nagy valószínűséggel endocrinológiai eredetű, azaz a szemmozgató izmokat és azok idegeit körülvevő kötőszövet megvastagodásából eredhetnek. Emellett az általános izomgyengesége esetleg lehet egyfajta autoimmun izombetegség, úgynevezett myasthenia gravis tünete. Ezt EMG (elektromiografia) illetve repetitív ingerléses ENG vizsgálattal lehet kizárni vagy igazolni. Beszélje ezt meg neurológusával.

Kérdés: 2011. március 09., 18:53; Megválaszolva: 2011. március 10., 20:22
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...