Kardiológiai vizsgálat, terheléses EKG

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 24 éves, rendszeres testmozgást végző, vékony testalkatú nő vagyok. Ha az edzettségi szintemet kellene megadnom, azt mondhatom, naponta átlagosan egy-másfél órát kerékpározom (természetesen az arányok változnak, előfordul, hogy egy nap három órát tekerek, majd egy-két pihenőnap elteltével csak egy órát stb) . Mivel általában sík terepen dolgozom, úgy érzem, ez a mozgásmennyiség inkább egy alapvető fittségi szint megőrzésére alkalmas, semmint komolyabb edzettség elérésére. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a napokban rászántam magam egy félórás (plusz bemelegítés és levezetés) futásra, és a vége felé már majd' kiköptem a tüdőmet. Egyrészt érdekelne, hogy normálisnak tekinthető-e, hogy egyenletes, nem túl gyors futás közben jóval magasabb az átlag pulzusom (kb. 160) és a maximális pulzusom (kb. 180, néha 185) , mint kerékpározás közben (kb. 140 átl., illetve kb. 155 max.)? Másrészt, mivel elhatároztam, hogy komolyabban elkezdek sportolni (természetesen itt sem az olimpiára gondolok, de például egy maraton és az arra való rendszeres, az eddigieknél komolyabb és megterhelőbb edzés szép célkitűzésnek tűnik) , érdekelne, hogy milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégeztetnem. Egy terheléses EKG mindneképpen érdekelne, de egyrészt fogalmam sincs, hogy nekem, mint akinek sosem volt közöm az élsporthoz, mik a lehetőségeim a vizsgálatot illetően, hova fordulhatok, merre indulhatok, ha ilyen vizsgálaton szeretnék részt venni? Másrészt tudni szeretném, hogy az ilyen vizsgálat előtt érdemes-e hagyományos EKG-t csináltatni vagy teljesen felesleges?

Dr. Bene Orsolya válasza erőnléti problámák témában

Kedves kérdező!

A futás több izomcsoportot mozgat meg, míg kerékpározás során a test "alá van támasztva", kisebb tömeget kell megmozgatni, így előfordulhat, hogy futás során magasabb lesz a pulzusszám.

A terheléses EKG előtt természetesen történni szokott 12 elvezetéses EKG is, ezzel már durvább eltérések, amik további kivizsgálást igényelnek, kiszűrhetők. Terheléses EKG-t kardiológiai szakrendelésen is végeznek, bár itt általában a koszorúér-betegség diagnózisának a felállítása, terhelhetőség általános felmérése a cél, személyre szabott edzéstervet nem fog kapni (viszont általában szívultrahang is megelőzi a vizsgálatot) , pontosabb méréseket pl. terhelés-élettani laborban végeznek (ilyeneket azonban vidéken nem is nagyon találtam, és nem is ingyenesek) . Mindenesetre érdemes az intenzívebb sportolás előtt legalább egy kardiológiai szakvizsgálatot végezni, erre háziorvos tud beutalót adni.

Kérdés: 2011. március 21., 13:05; Megválaszolva: 2011. március 23., 20:53
Kérdések és válaszok: Sport és egészség
Bokaszalagszakadás
Szép napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulik önhöz, hogy volt egx szalagszakadásom 2 hete. (második ugyanott kerek 9 hónap különbséggel)...
Mitől lehet? (boka panaszok)
Tisztelt Válaszadó! Az unokaöcsémmel kapcsolatban is szeretnék érdeklődni. Az unokaöcsém április végén lesz 18 éves, 194 cm és 105 kg. Iskolai...
Könnyű mozgás esetén, erős...
Szép napot kívánok! Szerintem több mint 5 éve van egy lábbal kapcsolatos problémám, amellyel már bánom hogy nem foglalkoztam idejében. Az egész...
Sportsérülés a térdhajlítónál
Tisztelt Doktornő! 2 hónapja a heti foci alkalmak egyikén egy hátra sarkazó mozdulatnál fájdalmat éreztem a jobb lábam hátsó térdhajlatánál, a...
Mellkas fájdalom
Üdvözlöm! A tényekkel szeretném kezdeni. Két hete hagytam fel a dohányzással 11 év után. 2 hete kezdtem el edzeni, saját testsúlyos...