Mellkas fájdalom

Üdvözlöm! A tényekkel szeretném kezdeni. Két hete hagytam fel a dohányzással 11 év után. 2 hete kezdtem el edzeni, saját testsúlyos gyakorlatokat, végzek, fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás stb napi 1 órában. Minden nap edzek, heti 1 nap kivételével. A problémám 5 napja kezdődött. 1 nap: reggel éreztem, hogy nyom a mellkasom, de nem foglalkoztam vele elmentem edzeni, estére kifejezetten rosszabb lett. 2. nap: reggelre sokkal jobb lett mint előző este, de nap közben fokozatosan rosszabb lett, szintén elment edzeni ,estére már a levegővétel is fájt, alig bírtam feküdni. 3. reggel újra jobb lett, ezen a napon már kihagytam az edzést, estére pedig voltak fájdalmaim de közel se olyan intenzíven mint a korábbi napokban 4. napon szintén nem mentem edzeni, este éreztem a fájdalmat, de elviselhető volt 5. napon délután 2 nap pihenés után még mindig jelen van a fájdalom. A fájdalom helye: jobb mellkas, néha ugyanebben a magasságban a hátam jobb oldala. A fájdalom jellege: inkább nevezném szúró fájdalomnak mint nyomónak, de nem tudom pontosan eldönteni melyikről is van szó. (úgy írnám le, hogy tompa,szúró fájdalom) A jelentkezése: egyértelműen bizonyos pozíciókban sokkal jobban érezhető, például: állva, kihúzott testtartással konstans érezhető a fájdalom és nagy levegővételre fokozódik, vagy amikor csuklok egyet, amikor fordulok egy nagyobbat. ellenpélda: Laza ülő, testtartásban nem is éreznem. Az az igazság, hogy nem tudom eldönteni a gerincemből, esetleg háttáji részekből sugárzik át előre, vagy a mellkasomba a fájdalom, vagy a mellkasomból hátra. Merjek-e edzeni a fájdalom ellenére? Mennyire rohanjak sürgősen az orvoshoz? Hagyjam-e még pár napot pihenni? A másik pedig ha orvoshoz fordulok, akkor milyen szakorvosnál kéne kezdenem először? Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Puskás Réka válasza hátfájás edzés után témában

Kedves Kérdező!

Mivel pihenésre szűnik a fájdalma és egyébként szokatlan mozgástól jelentkezett, valószínűleg mozgásszervi eredetű. Persze nem egészen biztos, de azért a legvalószínűbb, hogy túlterheléses eredetű.

Ha laza ülő testtartásban nem érzi akkor sem, ha mély levegőt vesz, akkor valószínűleg a pihenésre megnyugszik a fájdalom.

Ki kellene próbálnia, hogy mennyire tud gyorsan gyalogolni, az okoz-e panaszt, nem jelentkezik-e légszomj, mert ha igen, akkor hamar kellene orvoshoz fordulnia, ha nem, tehát továbbra is jó a terhelhetősége, akkor pedig ráér még egy kicsit.

A panaszával először háziorvoshoz kell fordulnia, ő tudja megmondani, hogy milyen szakorvost keressen fel. Ha mozgásszervi a problémája, akkor ortopédus vagy reumatológus szakorvos felkeresését javaslom.

Az edzéseket amíg panaszos, függessze fel vagy végezzen másfajta testmozgást.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. február 26., 17:12; Megválaszolva: 2020. február 27., 14:10
Kérdések és válaszok: Sport és egészség
Bokaszalagszakadás
Szép napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulik önhöz, hogy volt egx szalagszakadásom 2 hete. (második ugyanott kerek 9 hónap különbséggel)...
Mitől lehet? (boka panaszok)
Tisztelt Válaszadó! Az unokaöcsémmel kapcsolatban is szeretnék érdeklődni. Az unokaöcsém április végén lesz 18 éves, 194 cm és 105 kg. Iskolai...
Könnyű mozgás esetén, erős...
Szép napot kívánok! Szerintem több mint 5 éve van egy lábbal kapcsolatos problémám, amellyel már bánom hogy nem foglalkoztam idejében. Az egész...
Sportsérülés a térdhajlítónál
Tisztelt Doktornő! 2 hónapja a heti foci alkalmak egyikén egy hátra sarkazó mozdulatnál fájdalmat éreztem a jobb lábam hátsó térdhajlatánál, a...
Súlyzós edzés hány éves kortól?
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Fiam 14 éves, utánpótlás futbalista.Heti négy edzése van. A sportorvostól nem volt alkalmam megkérdezni ezért itt...