• Ágyékfájdalom futástól?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Idén márciusban kezdtem el futni, és heti rendszerességgel szoktam azóta is, nagyjából 2-3 alkalommal. Soha semmilyen bajom nem volt eddig tőle, egy kis izomlázat leszámítva. 186 cm magas vagyok és 67 kg. Az utóbbi időben azonban rendszeresen jelentkezik az ágyékomnál olyan érzés, mintha az ott lévő szalagok meghúzódtak volna. Általában olyan 2-3 km után tűnik fel, és 1-2 nap után teljesen elmúlik. Nem tudom, mi okozhatja ezt, semmilyen drasztikus változás nem történt a futásomban. Nem növeltem a távot annyira, nem váltottam cipőt, csak kompressziós zoknit kezdtem el hordani egy ideje, de szerintem ennek semmi köze a dologhoz. Futás előtt be szoktam melegíteni, utána pedig nyújtom a láb izomzatát. Egy kicsit csámpás vagyok, a jobb lábam járás közben néha egy kicsit befelé áll, ezért szendvics szerkezetű talpbetétet viselek az utcai cipőmben. A nyári cipőimben nem fért el a talpbetét, így akkor szinte sosem viseltem azt, most az őszi szezon óta van benne újra a cipőimben a betét. Nem tudom, hogy ez-e az oka, és akkor miért csak most jelentkezik. A futócipőmben nincs talpbetét, és egy viszonylag jó cipőről van szó, ami nagyon kényelmes is futás közben. Szeretném megtudni, hogy mi lehet ennek a pontos oka, és mit tehetnék ellene. Nem szeretném abbahagyni a futást, mert nagy örömöt szerez számomra. Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Puskás Réka válasza a csípőtáji fájdalom témában

        Kedves Kérdező! Leírása alapján a futás közbeni medence tartás és medence stabilitás, csípőízületi funkció területen gondolok kisebb zavarra. Az is lehet, hogy bizonyos izmokat túlterhel, vagy valamikor megsérült. A jobb láb befelé állása is izomproblémára utalhat. Ha a betétet nyáron nem viselte, de azért futott, akkor nem azzal lehet összefüggésben a panasza. Inkább a március óta eltelt idő hozhatta elő ezt a problémát, mely szinte biztosan izom eredetű. A pontos okát nehéz megállapítani, még személyes vizsgálat alapján is, az izomegyensúly problémák megoldása pedig szakfeladat, gyógytornászok szoktak vele foglalkozni. Ebben az életkorban mindenképpen kell törődni ezzel a panasszal. Ha van edzője, vagy a futás biomechanikájában jártas ismerőse, konzultáljon velük, de ha ez nem vezet eredményre, forduljon orvoshoz, vagy gyógytornászhoz. Az orvos meg tudja mondani, hogy van-e valami betegség, vagy ízületi problémája a csípő területen, az izomdiszfunkciókat pedig gyógytornász tudja jól kezelni. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2015. szeptember 27., 22:57; Megválaszolva: 2015. szeptember 28., 19:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Fiam 14 éves, utánpótlás futbalista.Heti négy edzése van. A sportorvostól nem volt alkalmam megkérdezni ezért itt teszem fel a kérdésem:hány éves kortól lehet elkezdeni a súlyzós edzéseket? Illetve még egy...
        Jó napot! 2 héttel ezelőtt egy súlyemelő versenyen, rosszul ütöttem hozzá szakítás közben a rudat a csípőmhö és azóta fáj, valamikor kevésbé, valamikor jobban. A törzs forgatására szúró fájdalmat érzek. Olyan érzés, mintha az...
        Tisztelt Dr. nő! 34 éves férfi vagyok aki rengeteget sportol heti hat nap edzés diéta nagyon figyelek az étkezésre napi 5 étkezés háromóránként. Testépítés, állóképesség edzés naponta séta. Irodában dolgozom sokat ülök de...
        Tisztelt Doktor! A jobb vállamban "Arthrosis, k.m.n."-t diagnosztizáltak, ha mozgatom a vállam hallhatóan ropog, de nem fáj. Cartilamin kúrát írt fel az orvos. A kérdésem az, amit a címben is olvashatott: Milyen edzőtermi gyakorlatokat/sportot...
        Üdvözletem! Ezúton szeretnék Boldog Új Évet kívánni az oldal üzemeltetőinek! A kérdésem a sport karrieremmel kapcsolatos, mely kérdésem a következő. 38 éves vagyok és 19 éve foglalkozom profi testépítéssel. Az elmúlt évek során...
        Tisztelt Asszonyom! 15 éves fiam (182 cm, 77 kg) futballista, kapus (heti 4 edzés), emellett edzőteremben is edz (heti 5x). A táplálkozásával kapcsolatban kérdeznék. Okozhat-e gondot az egészségében, ha sok csirkét eszik (350 g /nap, főleg...
        Jó napot Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy fiatal korban(16éves) ártalmasak lehetnek az egészségemre a táplálékkiegészítők? Hetente 5x végzek súlyzós edzést, és küzdősportot is űzök. A szervezetem fokozott...
        Tisztelt Doktor Úr! 30 éves, gyermekbénulás miatt kerekesszékben élő nő vagyok. Nagyon görbe a gerincem, Balra konvex scoliosisom, lordosisom és jelentős fokú gibbusom van. December 28-án menstruáltam utoljára, január 24-én kellett volna...
        Idén márciusban kezdtem el futni, és heti rendszerességgel szoktam azóta is, nagyjából 2-3 alkalommal. Soha semmilyen bajom nem volt eddig tőle, egy kis izomlázat leszámítva. 186 cm magas vagyok és 67 kg. Az utóbbi időben azonban rendszeresen...
        Kedves Doktornő! A barátom nevében írok. Nagyon alacsony a vérnyomása, 80-90/40-50. A szíve környékén szokott szurkálást érzni és nagyon gyakran (főleg sportolás közben) ájulás kerülgeti, felemelkedni csak óvatosan mer, csillagokat...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hogy lesz így párom?
        Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
        Füstmentes jövő?
        Egymillió migrénes
        Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?