csípőfájdalom

Tisztelt Doktornő! A következőkben szeretném a tanácsát kérni: Egy bő hete történt, hogy egy rossz mozdulat következtében megfájdult a csípőm a jobb oldalon. Ettől járási nehézségeim lettek. Később a fájdalom kiterjedt az egész jobb lábamra. Néhány nappal később a karomban is megjelent (könyök, váll) , de csak a jobb oldalon. A járásnál néhány lépés után le kell ülni, mert kimegy a csípőmből az erő, és görcsöl. Kis pihenés után újra tudok menni, de csak keveset. A fájdalom nem folyamatos, hol itt, hol ott jön elő, de alapvetően a csípőben. Legrosszabb a felkeléskor. Utána „bejáródik”, de csak a fentebb leírt szintre. Tegnap fel akartam hívni a háziorvosomat, kiderült, hogy végleg nyugdíjba vonult – számomra váratlanul. Helyette egy ismeretlen háziorvossal beszéltem telefonon. Elbeszélésem és a kikérdezés alapján azt mondta, hogy ízületi kopásom van. Aflamint és Condrosulfot rendelt. Azt nem értem, ha a csípőm rándult meg, akkor miért fáj a lábam és a karom. És miért csak a jobb oldalon? Csak ott kopik? Ön szerint mi lehet a bajom, és mi a gyógymódja? Érdeklődve várom a válaszát: Lukács Géza

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza csípőtáji fájdalom témában

Kedves Kérdező!

A rossz mozdulat következtében az esetek legnagyobb részében igazából a gerinc rándul meg és onnan sugárzik ki a fájdalom, a rándulás pontos helyétől függő területre, így a csípőbe is. Az ember ilyenkor esetleg azt érzi, hogy a csípője fáj és nem a dereka. Ha a csípőt ellátó idegek kilépésének magasságában történik a baj, akkor a csípőnél kezdődik a fájdalom és innen terjed tovább lefelé, az alsó végtagba. Ilyenkor tehát igazából lesugárzó derékfájdalom jelentkezik ilyen formában.

Persze történhet az is, hogy a csípőízületben vagy körülötte történik a becsípődés, ilyenkor is a lefelé menő ideg mentén terjed el a fájdalom, a következményes gyulladás mértékétől függően. Ez a ritkább eset.

A csípőízületi porckopás önmagában nem okoz ilyen jellegű panaszokat, csak előrehaladott állapotban, de arról valószínűleg már tudna, ha ilyen lenne önnek. Az egyébként lehetséges, hogy az egyik csípője kopik csak el és a másik nem.

Azt, hogy pontosan melyik testrész okozza a fájdalmakat, leginkább fizikális vizsgálattal lehet elkülöníteni, esetleg szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is.

Első körben a gyulladáscsökkentő Aflamin adása jó ötlet, ez mind a két problémára hat. Háziorvosa helyesen választott gyógyszert. A Condrosulf az esetleges porckopás kezelésére való, de nem várunk tőle gyors hatást. Az életkora alapján indokolt lehet az adása.

A karban is jelentkező fájdalom oka is lehet mozgásszervi, és az okozza ilyenkor, hogy a sántítás és a kényszertartások miatt a korábban már valamennyire károsodott nyaki és háti gerinc nem bírja a plusz terhelést és szintén kisugárzó fájdalmakat produkál.

Az ember mozgató szervrendszere egy nagy egész, és a részei jelentős mértékben hatnak egymásra. Az egész embert látva és megvizsgálva lehet pontos válaszokat adni ezekre a kérdésekre, de így a leírása alapján elképzelhető, hogy egy rossz mozdulat ilyen panaszcsoportot eredményezzen.

Összességében kb 2 hétig adott gyulladáscsökkentő és szükség szerinti pihentetés helyes választás a kezelésben. Szerintem gerincproblémája, vagy csípőízületi gyulladása lehet, de van még egy csomó betegség, ami szóba jöhet. Én még javasolnék óvatos fekvő gerinctornát is, ezzel sem követünk el hibát. Ha két hét alatt elmúlnak a panaszai, ami könnyen lehet, akkor nincs a továbbiakban teendője, de ha fennmaradnak, vagy rosszabbodnak, szükséges lesz mozgásszervi orvost felkeresnie. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. május 05., 11:19; Megválaszolva: 2020. május 07., 15:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...
MR vizsgálat
Mri lelet elemzése