• Egynapos sebészet keretében elvégzett lágyéksérv műtét utáni lábadozás diabetes esetén

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Árki Ildikó! 2019. január 8- án fogok átesni egynapos sebészet keretében jobboldali lágyéksérv műtéten. Sajnos 1- es típusú, inzulinos cukorbeteg vagyok és utóbbi időben kissé labilis is a cukrom, ingadozik ezért tudom és tapasztalom is, hogy a sebek lassabban gyógyulnak. Normál esetben a terhelhetőség, tudomásom szerint a következőképpen alakul: Terhelés sérvműtét után: 1. héten: séta, könnyű testmozgás, szorosabb alsónadrág viselése javasolt, kötéssel rövid zuhanyozás megengedett; az autóvezetés 1 hétig, a kerékpározás 2 hétig nem ajánlott! 2-3. hét: könnyebb fizikai terhelés (max. emelés kb. 10-15 kg), autót vezethet, zuhanyozás kötés nélkül, kocogás 4. héten: futás, úszás, normál hétköznapi aktivitás, 2 hétig bevezető hasizomtorna: naponta 2-3x1 perc hasprés 5. héttől: teljes terhelés megkezdése Szexuális aktivitás a seb állapotától és vérmérséklettől függően az első hét után. Kérdésem, hogy esetemben ezeket az egyes periódusokat nem lenne érdemes kitolni? Tehát pl. 1. hét helyett 2, 2- 3. hét helyett 4- és így tovább... Amennyiben igen, mennyi idővel lehet érdemes megtoldani? Van esetleg egy ún. szorzótényező, amivel, tapasztalatai úton kijelenthető, hogy egy diabéteszes az átlaghoz képest annyival tovább lábadozik? Szíves válaszát ezúton előre is köszönöm! Üdvözlettel: Németi Balázs

        Dr. Árki Ildikó válasza a diabétesz témában

        Tisztelt Kérdező! A cukorbetegség miatt esetleg lehet számítani elhúzódóbb sebgyógyulásra. Szorzótényező nincs, a betegek nem egyformák, mindegyikük egy kicsit másképp reagál. Javaslom, hogy beszélje meg a felmerülő kérdéseit diabetológus orvosával illetve a sebésszel is. Üdvözlettel.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2018. október 20., 16:34; Megválaszolva: 2018. október 30., 21:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: